Masa budak-budak aku

Monday, December 29, 2008

Hi. Apa kabar?

Hm... nda tau apa mahu cerita ba ni. Rilek2 ni mengadap laptop. Tiba2 aku terkenang masa aku budak kici lagi.

Aku inda ingat banyak kisah2 aku masa kecil. Kira mcm tua suda sikit ba juga kali ni kan. Paling last aku rasa aku masi ingat ialah kana dukung oleh mama dililit dalam tuala, pigi tamu di pekan Tandik. Lamaaa suda tu. Pastu aku nampak ramai org berjualan. Ada saja datang pigi cubit2 pipi aku. Sekarang faham suda aku kenapa, rupanya cute bah pula aku masa kici kah kah kah.

Aku ingat juga bila sudah pandai berjalan aku selalu kena bawa oleh bapa pigi sekolah. Masa itu dia guru besar di SK Tandik. Bapa ikat bantal di palang dekat handle basikal. Aku duduk situ sambil ikut pigang handle tu. Beberapa kali kaki aku tersangkut dalam spoke basikal hehehe.

Di sekolah sekali lagi aku jadi mangsa kana cubit2 di pipi oleh budak2 sekolah terutama yang sumandak. Tapi mana la bah aku faham masa tu kan. Aku ingat lagi bapa mengajar aku kut duduk di kelas tinguk. Pernah dia pegang gelas penuh air, kemudian dia letak kadbod tutup tu gelas. Lepas tu bapa kasi tebalik tu gelas tapi itu air tidak tumpah hehehe.

Bestnya kalau mau dingat-ingat. Dulu Kg. Tandik ini meriah rasanya. Di tepi jambatan lama tu ada banyak kapal2 kecil berlabuh dan banyak perahu-perahu nelayan. Dekat itu pokok ramag ada ramai orang jual ikan. Tapi sejak kedai Tandik ini di pindahkan ke tempat baru, semakin suram pulak suasananya. Kena sumpahan mahsuri kaaa?

Apa pun aku tetap suka kampung aku ni. Walaupun buruk-buuuruk indada jalan tar, tapi di sinilah aku membesar. Tapi heran juga lah, kalau aku pulang kampung, tiada sesiapa lagi kawan-kawan aku dulu yang aku boleh jumpa. Dorang semua ni pigi mana aku pun tidak tahu. Pigi Amerika kali semua? Kalau di KK pula lagi aku kerap ternampak kawan2 lama aku ni semua.

O, kalau musim banjir melanda, bukan sehari dua tapi sampai bermingu-minggu dan bulan lamanya. Pernah lagi helikopter turun hantar bantuan beras sama kami. Sekali mama masak, tekejut aku tinguk warna nasi tu... perang bah. Mama bilang itu beras terigu. Hehehe. Sempat lagi itu "maam", doktor orang putih perempuan, melawat rumah ke rumah pakai bot dia masa banjir. Kalau banjir aku suka duduk di tangga rumah main perahu buat pakai kertas. Cuba lah masa tu ada perahu remote control... mesti best tu kan.

Hidup di kampung ni siok. Setiap hujung minggu mama suruh aku sama si Li, ikut bertabang tabang tanam padi di sawah. Yang aku malas cuma banyak lintah. Pernah aku belari pasal ada lintah malakat di kaki, habis tu padi semua aku langgar hahahahah. Jadi selepas itu aku sapu sir tembakau sama lapis pakai stokin bola kalau mau tanam padi. Aku fobia ni dengan benda2 yg mcm lintah, pacat dan giuk. Cilaka tul, napa tu ar? Padahal kcic saja pun.

Ala, lapar pula. Hari ini malas aku mau masak (hehe, macamlah rajin masak). Mau pigi saaaaaana Tjg Aru cari makanan sambil tinguk laut. Mana tau dapat ilham. Lagipun aku mau siasat kalau-kalau ada pula si Awang Muslihat mengayat bininya di sana atau mengayat yang baru untuk jadi numbur empat dia hehehehe. Ok, babai.

Read more...

Lawaaaak dan siok.

Friday, December 26, 2008

hi... selamat pagi semua.

Sekarang ni jam 6.37 pagi. O untuk yang menyambut krismas semoga berbahagia di sisi saudara mara.

Fuyo, satu malam ni tiada tidur. Aku ni beginilah rutin. Kalu aku suda start pigang buku, susah suda tu mau dilepas kecuali tetidur. Dari aku kici mimang mcm tu. Tapi bukan juga jenis suka baca buku, cuma kalau sudah start tu yg nda pandai stop hehe. Masa di kampung mama sampai gelar aku "puwok" pasal inda pandai tidur dia bilang. Bukan apa, banyak tul buku2 di rumah tandik tu.

Hmm... setelah aku siap baca 2 buah buku !! fuh, aku pun cek la blog2 kalu ada yang sudi masuk di WellGifted sama duit-maya. Dakat jam 5 pagi juga bah baru aku siap baca buku. Skali buka blog aku pula saja yg sendiri lawat tu hahahah. Pastu aku pun pi buka semua blog yang terlink, dan baca semua post-post baru. Tidak rugi ooo... sepanjang masa aku gelihati baca post2 tu semua. Yang aku suka baca ada 4 blog, 2 lelaki, 2 perempuan. Dalam 4 blog itu, aku rasa satu ja inda garang, si awang muslihat punya. Aku rekemen yang lelaki yang ada masalah kesihatan batin baca blog si awang muslihat ni. Banyak tips dia kasi sana. Nama blog dia Main Kau Janggi. Inda aku lupa pepatah dia, "indada guna ada beras kalu inda karas" dia bilang bah, kah kah kah. Ini barulah lelaki namanya. 3 blog lain best baca dan bikin ada suatu rasa yg unik, walaupun aku asyik ketawa saturang membaca coretan dorang ni. Blog -blog itu ialah PAAS tulisan tasutokow, Tun Teja, sama Melati Duka. Buli cek di blogroll dlam blog ini juga. Memang original ni dorang menulis dari sanubari hehehehe. Si awang muslihat pun orijinal juga laaa.

Blog si Tun Teja sama Melati Duka ni aku jumpa dalam blogroll Sanguru bah. Hehehe... Sanguru, jan ko salah sangka aku inda baca blog mu wpun aku indada komen apa2, dan tiba2 ada pula komen saaana di tampat 4 blog tadi tu. Heheheh...kalu tulisan politik aku inda mau komen apa2 baitu. Cuba ko tulis yg cerita dulu-duuuuulu ka, atau yg bukan politik memang aku komen tu hehehe. Siou kio.

Aku pun pi la kumin2 coretan dorang 4 orang ni bah. Pasal berabis aku ketawa bah sendiri baca blog dorang ni. Lama aku nda rasa lapang pasal ketawa macam tadi. Hehehe, masih lagi o lucu aku rasa. Marah la kali si Tun Teja sama Melati Duka tu... alamat kana maki laini dalam komen dorang nanti hahahaha.

Bah... kalu aku kasi tau apa dorang tulis inda siok suda. Pigi la baca sendiri. Nah... macam padas padas suda ni mata, tapi bukan juga ngantuk. Memang puwok la bah kan. Betul la mama cakap. Hmm... ingat pula sama bapa dan mama. Bah, Selamat Hari Krismas dan jumpa lagi. Babai.

Read more...

Boring laaa

Monday, December 22, 2008

Hi, pa kabar semua.

Sekarang jam 7.50 malam. Sebenarnya aku ni sedang goreng ikan. Sambil tunggu ikan masak, aku tulislah sesuatu. Entah apa yang mahu ditulis laaa. Cuma boring bah, sendiri tiada kawan bercakap di rumah ni. Nasiblah ada juga yang rajin mengupdate blog, jadi ada juga aku baca-baca. Tension juga bah asyik tinguk dinding saja. Lama-lama lupa la aku ni cara bercakap hahahaha.

Sebenarnya dalam beberapa hari ini aku buat research pasal can we really monetize our blog ni bah. Jadi aku pun buat lah blog duit-maya tu untuk experiment. Banyak mau dibuat kalau serius la. Tapi nda la aku sampai begitu hehe. Setakat ni tidak memberangsangkan lah, bukan tidak boleh, tapi bukan senang laaaaa... blog duit-maya tu sehingga setakat ni baru collect 15 sen. hmm... usia blog tu baru dalam 5 hari la.

Jadi apa pandangan kamu, can we really use blog to get more money? Bukan apa bah, heran aku ada orang jadi millionaire thru online network ni. Tapi selalunya big companies buli, ini individu bah! Cthnya, Ewen Chia. Tahu kah sapa tu? Kana buang sikul lg tu dulu. Now millionaire gara-gara internet ni.

Setakat ni blog duit-maya belum ada teknik-teknik canggih seperti SEO, (search engine optimization), nantilah aku try pastu share jadi apa, kana ban kah, dapat duit ka bla bla.

Alamak, hangus ikan hehehehe. Hehehe... aku ni masak jarang sekali. Tong gas aku tiga tahun pun masih bertahan. Baru siap makan. Buli juga, nda sedap tapi kenyang perut ok suda bah.

O... ya, ada satu lagi blog baru aku bikin, WellGifted nama dia. Ini pun experiment saja baitu. In the proses of kasi monetize juag tu. Hmmm... katalah satu blog dapat 10 sen sehari, kalu ada 10 blog sudah 1 ringgit kan. Satu bulan baaaaru 30 ringgit, alalalala. Bikin bayar internet pun inda cukup. Tapi experiment tu tetap akan berterusan hehehehe. Kalu buli buat satu blog 10 ringgit sehari bayangkan lah. Buli kaitu arrr?

Wuinaaaa.... macam mempromote blog sendiri saja ni. Memang pun. Sebab itulah salah satu yang diajar oleh Stuart Tan dalam buku dia Secrets Of Internet Millionaires. Dia cakap kalau malu bagus jangan start pun.

Hahaha... bah, sesudah aku promote sama kamu, korang pula promote lagi sama org lain. Setakat ini belum lagilah dapat aku kasi buatkan affiliate program supaya kamu dapat income kalu orang join tu blog dari link kamurang . . . tapi ada affiliate program yg guna referral system. Ala-ala piramid juga tuuu... Nda apa, nanti aku explain dgn lebih detail dlm blog duit-maya tu. So, sudi-sudi lah lawat ya...

Aiseh, ada orang call pula mahu ajak aku lepak2 minum2 kupi. Ini yang siok ni, kena belanja. Ok lah, nanti cerita lagi lain kali. Bye.

Read more...

3,131.6 million in Sabah???

Tuesday, December 9, 2008

Hi... salam.

Hari ini tiba2 saja aku beli Daily Express. Sajalah sambil breakfast, bacalah paper. Heran aku bila baca di muka depan tulis begini...

'Natives represents less than half the population of 3,131.6 million in Sabah this year, said Sabah Natives Affairs Council Director...' nda paya kasi nama la.

Kenapa aku heran?
Tinguk bah tu angka.... 3,131.6 million!!!
Apa erti koma selepas angka tiga pastu ada titik antara angka satu sama enam?
Aku ka yang buduh nda pandai baca tu angka atau tu reporter silap salin atau memang MHEANS ini main hentam saja kasi data... !!!

Aku yang nda berapa kesah sangat dengan hal ehwal kependudukan di Sabah ini tiba2 bah jadi curious dan termarah baca maklumat macam ini sebab rasa dipermainkan.
Setahu aku, 3,131.6 million tu di baca "TIGA RIBU, SATU RATUS TIGA PULUH SATU PERPULUHAN ENAM JUTA" bah.

Tahukah dorang ni bahawa 1000 juta = 1 billion???
Maknanya 3,131.6 juta = 3.1316 billion laaa...
macam ini bah...

1 000 000 = 1 juta
1 000 000 000 = 1 ribu juta = 1 billion
1 000 000 000 000 = 1 juta juta = 1 trillion

Bikin geram tul...

Maknanya di Sabah ini ada 3.1316 billion penduduk bah kalau ikut data dorang tu... Tengok betul2 ar di mana aku taruh tu titik perpuluhan. Dan tiada koma pun arrr.... lapuk baitu main koma koma...

Kemudian dalam artikel itu lagi... bilangan penduduk ikut bangsa...

Kadazan = 551 300
Bajau = 423 100
Murut = 104 300
Other Sabah Bumiputera (tia tau apa la...) = 814 200
oleh itu...

TOTAL NATIVES = 551 300 + 423 100 + 104 300 + 814 200 = 1 892 900

Apa ini ooo?

Tetap saja aku inda percaya population sabah ini 3,131.6 million. Penduduk Malaysia pun mangkali baru 24 million bah!!!

Jadi berapa sebenarnya jumpah penduduk di Sabah ini?

Memandangkan 1 892 900 itu tidak pun sampai separuh dari jumlah penduduk Sabah, maka sudah pastilah jumlah manusia dalam negeri ini lebih banyak dari 2 x 1, 892 900 orang.

Atau melebihi 3 785 800 orang bah... atau sebut TIGA JUTA TUJUH RATUS LAPAN PULUH LIMA RIBU LAPAN RATUS !!!

Mungkin saya silap lah ni kot? Tapi saya tahu bah baca angka, sampai istilah Googol pun ada. Apakah dorang ni tahu sampai billion atau trillion saja? Nampaknya macam billion pun tidak tahu berdasarkan artikel itu. Kalau aku yang salah alangkah malunya mengomen ni. Tapi kalu dorang yang salah... pun masih bikin kitorang malu bah!!! Orang Sabah tidak tahu kah penduduk di negeri sendiri??? Ini aku belum komen masalah yang not natives itu.

Buat kerja ka apa o dorang di sana tu?

Hm... itu saja la ini kali. Nda jadi aku cerita Big Bang. Sekarang ini BIG BENGANG gara2 artikel tu. Buli kamu rujuk paper Daily Express bertarikh 9 Disember 2008... muka dapan lagi. Kalau kamu dapati saya silap kamu hentam saja saya berhabis habisan... saya oraitnopo.

Ok laah... Babai.

Read more...

Big Bang 1

Thursday, December 4, 2008

Salaam sejahtera. Kali ini saya mahu tulis pasal Big Bang. Tapi saya mesti terus terang dulu laaa, segala pengetahuan saya mengenai Big Bang ini hanyalah saya dapat melalui hobi membaca saja. Tidak pernah pun saya menduduki kuliah, atau mempelajarinya secara formal dari mana-mana institusi pengajian. Dan kefahaman saya mengenai Big Bang ini juga tidak pernah diuji melalui peperiksaan. Jadi tidak pastilah samada pengetahuan saya ini apakah mewakili idea standard Big Bang, atau pun tidak bah.Satu hal lagi ialah, saya gusar juga memikirkan bagaimana caranya untuk menyampaikan suatu teori yang sebenarnya bukan mudah untuk difahami, terutamanya jika anda tidak biasa dengan teori-teori fizik seperti General Relativity dan Quantum Mechanic.

Saya tidak ada stail dan perancangan menulis yang khusus, apa yang terlintas saya hentam saja tulis lah. Maka kalau begini caranya saya pun tidak tahulah sampai mana dan bila topik Big Bang ini saya akan tulis. Mungkin sampai ke Big Crunch, pernah dengar ka? Bukan Big Bang saja yang ada bah.

Apapun yang saya tulis nanti mudah-mudahan senang difaham dan tidak membosankan la ya. Kita sama-sama belajar. Oh ya... cerita Big Bang ini khusus untuk yang bertanya mengenainya iaitu Cherry Lips dan Abang El, dan juga untuk sesiapa yang tertanya-tanya mengenai Big Bang lah tapi tiada peluang untuk menyelidikinya.

Saya selalu dengar istilah Big Bang ini, tapi satu habuk pun saya tara paham. Apa kaitu? Macam rugi pula saya nda tahu pasal benda ni.

Hm... Big Bang ini sebenarnya salah satu model atau teori yang menerangkan asal-usul dan evolusi alam semesta (Universe) ini. Ada banyak model-model lain tapi Big Bang lah yang paling popular dan diterima oleh kebanyakan saintis.

Ooo... Kenapa pula Big Bang ini tiba-tiba saja disebut-sebut sampai saya pun terdengar dan jadi curious?

Entahlah kenapa. Rasanya mungkin disebabkan ramai orang sudah buat filem sains fiksyen dan menyelitkan sedikit idea ini dalam filem mereka. Punca istilah Big Bang ini wujud adalah gara-gara seorang saintis yang tidak percaya pun pasal teori ini dan dia yang menyebut teori ini dengan nama Big Bang. Mengolok saja bah dia masa tu. Nama dia Fred Hoyle. Err... mungkin juga kerana Big Bang ini menyentuh pasal asal mula alam semesta. Jadi semua orang pun hendak membuat perbandingan penjelasan teori ini dengan fahaman agama mereka.

Mungkin ada sebab lain lagi?

Err, kalaulah tiba-tiba kau baru tahu kononnya bos kau masih lagi berpahaman bahawa pusat alam ini ialah Bumi yang leper, dan daratan terapung di atas permukaan air yang ada penghujungnya. Dan bos ini percaya jika kita belayar terlalu jauh kita akan terjatuh bila sampai di hujung air tersebut. Apa tanggapan kau sama bos mu itu? Tentu saja bos kau ini jadi seorang yang tidak intelek, tiada kredibiliti, kolot, dan macam-macam lagilah anggapan buruk yang lain. Pada hari ini, tidak tahu pasal Big Bang bolehlah dianggap kolot juga seperti si bos itu tadi, tidak kiralah samada anda percaya atau tidak Big Bang itu bah. Kira macam satu bentuk kayu pengukur juga lah terhadap pendedahan kita. Tapi jangan serius lah... kita cerita-cerita saja la.

Jadi bagaimana asal usul alam semesta menurut Teori Big Bang ini?

Kononnya lebih kurang 14 billion tahun dahulu, semua benda yang ada di dalam alam semesta pada hari ini terkumpul dalam satu titik kecil bersaiz beberapa milimeter sahaja. Keadaan pada masa itu sangat tumpat (dense) dan sangat panas. Dalam teori ini, keadaan pada masa itu dipanggil Singularity. Biasalah... kalau termampat memang jadi panas. Sebab itulah kalau masa sejuk, semua suka rapat-rapat supaya panas.

Bukan alam semesta ini statik dan sentiasa wujud ka?

Hehehe... Ada ramai juga orang percaya macam itu. Ahli-ahli falsafah Greek misalnya ramai yang tidak suka idea alam ini ada permulaannya kerana status alam jadi tidak sempurna kalau ia ada permulaan kunun lah. Dan bagi mereka alam ini statik sampai bila-bila.

Jadi kenapa ada lagi pula muncul Big Bang ini. Kenapa tidak kita teruskan saja dengan idea ahli-ahli falsafah Greek itu?

Ok... ada beberapa sebab yang aku nampaklah. Ingat, ini pandangan aku saja. Pertama ada dua teori besar mengenai pergerakan objek telah diterima pakai untuk suatu tempoh yang lama sudah iaitu Teori Graviti Newton, dan Teori Relativiti Einstein. Sebenarnya lah kan, kedua-dua teori ini pada mulanya meramalkan bahawa alam ini tidak sepatutnya statik seperti kepercayaan kau tadi tu, tetapi dinamik dan bergerak samada mengecut atau mengembang bah. Namun Newton dan Einstein juga terpengaruh dengan idea bahawa alam ini statik. Jadi mereka berdua pun mengubah suai formula-formula yang ada dalam teori mereka supaya output formula mereka menunjukkan alam ini statik.

Oh... macam itu ka? Apa yang Newton dan Einstein buat?

Menurut Newton, antara setiap objek itu ada daya menarik antara satu sama lain yang dia namakan daya graviti. Maknanya lama kelamaan semua benda-benda yang ada di dalam alam semesta ini akan berkumpul di satu titik. Dia jadi risau dan memberitahu bahawa itu tidak akan berlaku kerana menurutnya alam ini tidak terbatas atau tidak tertakrif. Bila dalam situasi tidak tertakrif keluasan, maka tidak ada satu titik pun dalam alam semesta ini boleh dianggap sebagai titik pusat untuk semua benda ini berkumpul akibat graviti tadi. Heheh... fahamkah? Menurut Stephen Hawking (saintis yang duduk atas kerusi roda tu) kesilapan Newton ialah sebenarnya dalam situasi di atas, semua titik adalah menjadi titik pusat sudah bah. Faham? Tak pa, yang aku mau kasi tahu ialah, kalaulah Newton tidak berhujah mau cari pasal supaya alam ini statik, sudah tentu dia orang pertama akan cakap alam ini akan mengalami keruntuhan yang hari ini dalam sains dipanggil Big Crunch. Kesian Newton. Tapi dia terpengaruh dengan kepercayan umum masa itu bahawa alam ini statik.

Formula dalam teori Einstein pula memberi implikasi bahawa alam ini mengembang. Einstein juga seperti Newton, terpengaruh dengan kepercayan alam statik. Jadi Einstein pun mengubah fromulanya dengan memperkenalkan satu parameter baru dalam formula. Bagaimana pun, sekitar tahun 1929, kajian menerusi Hubble Space Telescope menujuukkan bahawa galaksi-galaksi yang ada di luar sana semakin menjauhi antara satu sama lain. Selepas penemuan oleh Hubble ini, Einstein mengakui kesilapannya apabila dia berkata ”the greatest mistake in my life”. Einstein juga terlepas peluang menjadi orang pertama untuk menyatakan bahawa alam ini tidak statik.

Selain bukti dari dua teori tadi, betulkah alam ini tidak statik? Apa maksud alam mengembang yang ditemui Hubble itu?

Kedua, melalui pencerapan yang dilakukan oleh ahli astrofizik dan astronomi, memang alam ini tidak statik, dan sebenarnya alam ini sedang mengembang. Boleh baca balik artikel bertajuk Teka-teki dan Doppler Effect And The Expanding Universe dalam post terdahulu. Buat masa ini kita rehat dulu la ya, nanti kita sambung lagi esok lusa. Terima kasih untuk meluangkan masa membaca. Bila kita sambung balik saya akan sentuh pengembangan ini lagi. Bye.









Read more...

2 = 1 ?

Sunday, November 30, 2008

Hello, apa khabar? Semoga sihat semua.


Ok, tukar topik dulu, panat asyik cerita Anunnaki saja. Gambar di bawah ini menunjukkan soalan teka teki matematik oleh seorang guru kepada murid-muridnya. Tidak juga susah cuma mengelirukan. Steps yang ditunjukkan semuanya pun logik. Pigi lah rujuk buku tingkatan 3, bahagian algebra kalau inda percaya. Tapikan soalan ini bukan saja murid-murid yang nda dapat jawab, guru math pun ramai pula kasi jawapan yang mengejutkan dan salah lagi tuuu.... aiyaaaa.

Bah, kalau mau test power cubalah cari apa juga silapnya soalan itu. Pasal mana la bah logik kalau 2 = 1 ... kan kan kan?



Dalam masalah ini, guru itu cuba menunjukkan bahawa...

jika a = b,
maka (kuasadua a) = (kuasadua b) = (a darab b)
dan (kuasadua a)-(kuasadua b) = (kuasadua a)-(a darab b)
seterusnya dengan memfaktorkan (ini skil tingkatan 3 saja tau... haha)
(a+b)(a-b) = (a)(a-b)
(a+b)=(a)
tetapi a=b
maka, (a+a)=(a)
2a=a ?
mengelirukan kerana, katalah a = 1, maka 2(1) = (1)
iaitu, 2 = 1. hehehehehe

jelaskan kenapa jadi begini...

Bye. :)

Read more...

Planet X atau Nibiru? (6)

Saturday, November 29, 2008

Hi…

Skarang jam 2.30 pagi. Tidak dapat tidur. Puas tidur satu hari pasal demam. Jam 8.00 malam tadi terpaksa juga pergi klinik minta ubat. Mau hilang sudah la ni demam, tapi nda dapat tidur la pula. Jadi.... kita sambung la kisah Planet Nibiru itu.

Setakat ini sudah cerita sampai perlanggaran Kingu dengan Tiamat. Kemudian niat Prince Anu dan Princess Antu untuk merampas pemerintahan Emperor Alalu dan Empress Lilitu di Planet Nibiru itu.

Aiso: Kamu tahukah kenapa bumi ini di panggil Earth?

Cherry / Dewi : (Geleng-geleng nda tau).

Aiso: Menurut Zecharia, apabila Prince Anu, Princess Antu, bersama anak-anaknya, dan krew Anunnaki yang pertama mendarat ke Tiamat dan membina penempatan, mereka memanggil kawasan penempatan ini sebagai Eridu. Eridu itu bererti tempat tinggal yang jauh dari tempat asal. Namun istilah Eridu ini mengalami evolusi dan meresap ke pelbagai bahasa. Eridu ini menjadi Ardh dalam bahasa Arab, Aratha atau Ereds dalam bahasa Aramaic, Erd atau Ertz dalam bahasa Kurdish, Ordu dalam bahasa Turkey, Urdu dalam Hindi, Erde dalam German, Aarde dalam Dutch, Eorthe dalam Inggeris kuno, dan Earth dalam Inggeris moden.

Cherry L: Wah,begitu pula asal istilah earth ini.

Aiso: Aku harap kamu faham bahawa sebelum berlaku perlanggaran di antara Tiamat dengan Kingu itu, sudah ada Anunnaki yang berada di Tiamat untuk mencari emas.

Dewi N: Krew pertama diketuai oleh Prince Anu dan Princess Antu kan?

Aiso: Ya. Ingat lagi siapa yang turut sama ke Tiamat masa itu Cherry?

Cherry L: Anak-anak Prince Anu iaitu si Enki, Enlil dan Ninkhursag, selain beberapa krew Anunnaki lagi lah.

Aiso: Hehe... ingat arrr. Diringkaskan cerita setelah emas berjaya ditemui di Tiamat, maka semakin ramailah Anunnaki yang dihantar ke Tiamat untuk menjadi pelombong emas. Maka untuk suatu ketika atmosfera Nibiru itu dapat diselamatkan. Begitulah keadaannya sehinggalah berlaku peristiwa perlanggaran di antara Kingu dengan Tiamat. Akibat perlanggaran itu banyak lombong emas yang musnah. Maka Emperor Alalu dan Empress Lilitu pun datanglah ke Tiamat untuk melihat kemusnahan lombong-lombong emas itu. Sebenarnya Prince Anu sudah menghasut Anunnaki yang ada di Tiamat supaya bekerjasama dengannya untuk merampas kuasa dari Emperor Alalu. Maka peristiwa rampasan kuasa oleh Prince Anu menjatuhkan Emperor Alalu ini berlaku apabila Emperor Alalu datang ke Tiamat untuk membuat lawatan dan melihat sendiri kemusnahan di Tiamat akibat perlanggaran dengan Kingu. Prince Anu dan Princess Antu kemudian menggelar diri mereka sebagai Emperor Anu dan Empress Antu. Emperor Alalu dan Empress Lilitu dilarang daripada balik ke planet Nibiru. Kononnya Emperor Alalu dan Empress Lilitu ini masih hidup dan berada di bumi.

Dewi N: Haa? Di mana Alalu sama Lilitu ini bersembunyi di bumi?

Aiso: Di dalam suatu ruangan bawah tanah yang luas di Pergunungan Grand Teton, berhampiran dengan Yellowstone National Park.


Dewi N: Aik, di mana tu?

Aiso: Di Wyoming US la mana lagi. Cantik tu tempat. Nah, kalau macam kau ni minat fotografi, puas la kau menggambar pemandangan kalau kau pigi sana.

Dewi N: Fuiyooo... bestnya.

Aiso: Ok, sambung balik. Selepas rampasan kuasa oleh Prince Anu yang kemudian mengclaim dirinya sebagai Emperor Anu, maka usaha menggali emas untuk menyelamatkan atmosfera planet Nibiru itu pun berterusan seperti biasa. Tapi lama kelamaan, Anunnaki yang menjadi pelombong emas itu merasa tidak puas hati kerana terus-terusan menjadi pelombong. Dorang pun mogoklah nda mau melombong lagi.

Cherry L: Dorang bawa sepanduk minta kasi naik gaji ka?

Aiso: Wuik... aku pun nda tau. Haahaha. Mangkali juga.

Cherry L: Siapa yang menjaga pelombong-pelombong Anunnaki masa tu?

Aiso: Nefilim Duke Nergal dan pasangannya Duchess Ereshkigal

Cherry L: Jadi dorang dua la yang menjadi ketua mogok?

Aiso: begitu la tu…

Cherry L: Jadi macam mana lah Emperor Anu dan Empress Antu mengatasi masalah tiada pekerja mau melombong?

Aiso: Hmm… ingat lagi Emperor Anu ini ada anak bernama Ninkhursag?

Cherry / Dewi: Ya...

Aiso: Ninkhursag ini sebenarnya pakar genetik dan merupakan ketua pegawai perubatan.

Cherry L: Jadi kenapalah kalau dia pakar genetik?

Aiso: Ok, siapa penduduk asal Tiamat?

Cherry L: Neanderthal.

Aiso: Haaa… jadi Emperor Anu dapat idea bahawa Neanderthal ini sepatutnya boleh dijadikan pelombong bah. Cuma masalahnya Neanderthal ini tidak bijak. Jadi Emperor Anu meminta Ninkhursag menghasilkan hybrid daripada cantuman genetik Anunnaki dengan Neanderthal supaya lebih bijak dan boleh diarah jadi pelombong.

Dewi N: Ish… betul bah ini cerita? Apa bukti si Zecharia ni?

Aiso: Hmm... kununnya gambar ular berlingkar dalam tablet itu mewakili idea double helix pada genetic code sequence dalam kromosom. Ingat lagi biologi ka? Kita pernah belajar tu pasal double helix.


Cherry L: Berjaya jugakah si Ninkhursag menghasilkan hybrid itu?

Aiso: Setelah mencuba banyak kali akhirnya Ninkhursag berjaya juga menghasilkan hybrid yang dia mau itu.

Dewi N: Macam mana dia buli dapat?

Aiso: Ninkhursag suntik genetik dari abang dia si Enki ke dalam Neanderthal tu. Jadi hybrid yang terhasil itu dorang panggil Adamu.


Cherry L: Aik... macam nabi Adam a.s. saja tu tau?

Aiso: Hehe, kan awal-awal lagi suda aku warning supaya mesti open minded kalau mau tahu cerita pasal Nibiru dan penghuninya. Lambat laun akan nampak macam ada kaitan dengan cerita-cerita dalam agama langit (Judaism, Kristian, Islam)

Dewi N: Macam mana pula Hawa muncul?

Aiso: Hmm… sabar dulu Dewi. Aku cerita dulu pasal Adamu ini. Hehehe.

Dewi N: Ok...

Aiso: So, setelah berjaya menghasilkan satu hybrid yang dipanggil Adamu, maka langkah seterusnya ialah memperbanyakkan saja hybrid-hybrid ini. Maka untuk memperbanyakkan hybrid ini, Ninkhursag menggunakan teknik pengklonan (Cloning). Akhirnya banyaklah Adamu terhasil yang akan mengambil alih tugas melombong emas dari golongan Anunnaki sebelum ini.

Cherry L: Eh, kalau mau klon bukan perlu tempat pengeraman ka?

Aiso: Betul, jadi bibit-bibit atau klon klon Adamu yang banyak itu dieramkan oleh golongan Anunnaki perempuan. Bila cukup masa maka Adamu akan dilahirkan lah. Saiz Adamu ini lebih kecil daripada Anunnaki sebenar.

Dewi N: Kalau ikut cerita Zecharia ini, Adamu ini dicipta untuk menjadi pelombong emas saja lah kan?

Aiso: Ya, begitulah nampaknya.

Dewi N: Ish ish ish... dangerous ni cerita hahah. Setahu aku Adam dicipta untuk menjadi khalifah di bumi.

Aiso: Ehem… yang itu aku nda mau komen.

Cherry L: Ok, lepas tu apa jadi?

Aiso: Ahirnya masalah ketiadaan pelombong itu berjaya diselesaikan oleh Ninkhursag. Planet Nibiru pun tidak menghadapi masalah mendapatkan bekalan emas sebab ada sudah banyak Adamu yang tolong gali emas itu.

Cherry L: Kesian juga Anunnaki yang perempuan jadi tukang eram klon klon Adamu kan.

Aiso: Nah… kau baru dengar cerita ini pun pandai kesian sama Anunnaki perempuan hahaha. Sebenarnya Anunnaki perempuan yang kerja dorang jadi tukang bunting sama tukang beranak tu Adamu semua pun akhirnya tidak puas hati dengan peranan dorang yang macam itu. Dorang pun mogok tidak mau jadi tempat eram klon.

Dewi N: Wuik... makin huru hara ini cerita hahaha...

Cherry L: Ya bah... sana sini suda pemberontakan berlaku. Lucu pula.

Aiso: Hehehe... ba, aku tangguh dululah ini cerita. Kasi reda dulu itu huru hara sekijap. Lagipun badan nda berapa sihat la. Mau rehat dulu. Babai...

Read more...

Planet X atau Nibiru? (5)

Friday, November 21, 2008

Hi.. apa kabar?

Sambug lagi kisah Planet Nibiru kita yang sudah lama tergendala itu. Sudah sedia ?

Cherry L: Hari itu kau bilang istilah bumi hanya akan kau guna selepas suatu peristiwa penting berlaku di antara Tiamat dengan Nibiru. Apa maksud kau tu?

Aiso: Oh... Setelah Nibiru ini termasuk dalam kawasan yang ada pengaruh graviti matahari kira kira 450 000 tahun dahulu, Nibiru ini terus mengorbit matahari sampai sekarang. Orbit Nibiru ini bukan bulat tetapi bujur (elliptical).



(klik tu gambar)

Dewi N: Kenapa nama planet ini Nibiru?

Aiso: Nibiru itu ertinya dalam bahasa inggeris ialah planet of the crossing. Ini adalah kerana orbitnya memintas orbit planet-planet lain dalam sistem solar kita. Perhatikan gambar bahawa sebahagian besar masanya Nibiru ini berada jauh dari matahari. Apabila Nibiru ini menghampiri matahari ia akan memasuki orbit di antara Mars dan Jupiter. Ingat lagi sebelum ini aku sudah terangkan bahawa di antara Mars dan Jupiter ialah planet Tiamat?

Cherry / Dewi: Ingat...

Aiso: Bagus, maka setelah lebih kurang 26 000 tahun Tiamat (bukan tahun bumi) planet Nibiru ini mengorbit matahari, maka kali ini ia limpas terlalu hampir dengan Tiamat. Kononnya orbit Nibiru ini masih belum stabil bah.

Cherry L: Aku agak Nibiru ini akan berlangar lah ni dengan Tiamat...

Aiso: Hehehe... tidak ooo...
Cherry L: Aik... jadi?


(klik ja gambar)

Aiso: Nibiru ini mempunyai beberapa satelit semula jadi. Aku harap kamu masih ingat maksud aku dengan istilah satelit semula jadi itu.

Cherry / Dewi: Ingat boss...

Aiso: Nibiru ini mempunyai satelite asal. Jadi sebenarnya bukan Nibiru tetapi salah satu satelit Nibiru itu telah berlanggar dengan Tiamat.

Dewi N: Aiseh... ngam suda aku teka tapi aku diam bah tadi hehee...

Aiso: Ok, selepas perlanggaran ini kedudukan atau orbit Tiamat berubah sehingga Tiamat menjadi planet ketiga dari matahari. Sekarang barulah Tiamat itu kita namakan Bumi. Satelit Nibiru yang terlanggat Tiamat itu juga terus mengorbit Bumi dan itulah yang kita panggil bulan sekarang ini. Dalam teks Sumeria nama bulan ini ialah Kingu.

Dewi N: Apa lah kesan lain perlanggaran itu?

Aiso: Kununnya Asteroids Belt di antara Mars dan Jupiter adalah serpihan dari perlanggaran itu.

Dewi N: Di bahagian mana pada bumi yang berlanggar dengan satelit Nibiru itu?

Aiso: O... kawasan yang sekarang ini dinamakan sebagai Lautan Pasifik.

Cherry L: Nanti... aku nda faham. Gambar perlanggaran itu menunjukkan satu kawasan yang besar pada bumi telah terhakis menjadi Asteroids Belt. Tapi Lautan Pasifik sekarang ini aku rasa tidaklah sampai begitu besar pun.

Aiso: Aik... cuba kau tengok globe, memang besar tu Lautan Pasifik. Macam separuh bumi ini adalah Lautan Pasifik itu. Hmm... kamu pernah dengar Teori Hanyutan Benua atau pun Plate Tectonic?

Cherry L: Pernah tapi nda tau apa pun.

Dewi N: Ya, apa tu?

Aiso: Menurut teori itu benua yang ada ini sebenarnya bergerak. Cuma pergerakan ini sangat perlahan. Misalnya data dari satelit menunjukkan benua Afrika dan benua Amerika Selatan itu semakin menjauhi antara satu sama lain. Maknanya luas Lautan Atlantik bertambah. Kadarnya cuma dalam beberapa mm setahun. Namun dalam tempoh yang panjang pasti besar juga kesannya. Sebaliknya Lautan Pasifik pula semakin mengecil. Ertinya sebelum ini Lautan Pasifik itu lebih besar lagi.

Cherry L: Meyakinkan juga kah teori tektonik ini?

Aiso: Heheh... itulah yang aku belajar dulu. Memang standard teori tu. Cuma beberapa bulan lepas, si Leon ada tanya aku pasal teori ini. Tekejut aku tiba-tiba saja dia tanya. Rupa-rupanya dia jumpa di Youtube ada orang challenge teori plat tektonik itu.

Dewi N: Siapa tu orang?

Aiso: Neil Adams.

Cherry L: Apa yang dia suggest selain plat tektonik?

Aiso: Menurut dia bumi ini dahulu saiznya lebih kecil dan mengalami pembesaran. Kesan pembesaran itu memyebabkan benua itu menjadi pecah.

Dewi N: Jadi mana satu yang betul?

Aiso: Entahlah... aku masi ikut teori plat tektonik la, pasal belum lagi aku baca teori si Neil Adams tu.

Cherry L: Bah... sambung la dengan cerita asal tu...

Aiso: Ok. Sebelum ini aku cakap pemerintah di planet Nibiru itu ialah Emperor Alalu dan Empress Lilitu. Tapi bukan bermakna tiada Anunnaki lain yang mau mengambil takhta pemerintahan. Kaum Anunnaki ini juga ada perasaan, fikiran, dengki, suka, cinta, jiwang, angau, jealousy, main kayu tiga, membuhung bla bla dan pandai psychic hehehe. Jadi menteri-menteri (aku pun nda tau apa istilah yang ngam) lain pun bercita-cita juga mau mengganti si Emperor Alalu dan Empress Lilitu bah. Jadi antara yang ada cita-cita itu ialah si Prince Anu dan Princess Antu.

Cherry L: Hehehe... Antu?

Dewi N: Eh... Prince Anu sama Princess Antu ini parents si Enki, Enlil, sama Ninkhursag yang kau cerita sebelum ini ka?

Aiso
: Yaaa... betul la tu.

Cherry L: Hm... aku nda berapa faham urutan cerita kau ni. Yang mana dulu berlaku, perlanggaran Nibiru dengan Tiamat atau eksplorasi Anunnaki yang diketuai oleh si Prince Anu ke Tiamat?

Aiso: O... eksplorasi mencari emas ke Tiamat itu berlaku dahulu. Setelah kira-kira 26 ribu tahun Nibiru termasuk ke sistem solar mengikut tahun Tiamat berlalu barulah perlanggaran itu terjadi. Kalau inda silap, aku pun lebih kurang saja baca tulisan si Zecharia ini.

Cherry L: Jadi habislah mati Neanderthals yang ada di Tiamat itu?

Aiso: Aku rasa lah kan, bukan semua hidupan di Tiamat itu mati. Malahan Anunnaki pun sudah ada juga di Tiamat semasa peristiwa itu kerana menggali emas. Setelah Tiamat menjadi lebih dekat kepada matahari akibat perlanggaran itu, maka suhu di Tiamat atau Bumi pada menjadi lebih panas. Akibatnya Neanderthal itu semakin pupus kerana perubahan cuaca yang berlaku. Kepupusan Neanderthal atau Homo Erectus ini pula digantikan dengan kemunculan manusia Cro Magnon.

Dewi N: Hmm... di mana perkaitan cerita ini dengan cerita dalam agama bahawa manusia hari ini berasal dari Adam dan Hawa?

Aiso: Ikuti cerita selepas ini. Aku mau keluar beli burger dulu. Witilon oku, amu po nokaakan gima.

Read more...

Planet X atau Nibiru? (4)

Tuesday, November 11, 2008

helo...

Letih, baru balik dari main bowling. Buruk betul aku main. Masih tidak konsisten. Mau tidur pun tidak dapat. Memang perangai aku dari kecil. Sampai mama gelar aku 'puwok'. Entah apa saja yang aku fikir, hilang begitu saja. Bagus aku sambung cerita Planet Nibiru lah. Harap anda masih mau mengikuti cerita ini ahaksss...

Cherry L: Manang ka tadi?

Aiso: Kalah. Main 5 game. Manang 2 kalah 3. Padahal kena bagi handicap lagi.

Dewi N: Aku rasa kau inda ngam main bowling la.

Aiso: Jadi apalah yang ngam?

Dewi N: Bagus kau try main guli...

Aiso: Hehehe... ya bah...

Cherry L: Bah sambung la cerita kau.

Aiso: Ok, aku sudah kasi tau siapa itu Anunnaki, Emperor Alalu, Empress Lilitu dan apa masalah mereka hadapi di planet nibiru itu kan?

Cherry L: Ya, atmosfera planet itu deteriorating.

Dewi N: Kemudian Emperor Alalu dan councils dia buat keputusan untuk bina heat shield tapi perlu cari emas untuk tujuan itulah. Kemudian kau bilang Anunnaki ini buat eksplorasi ke planet-planet dalam sistem solar kita untuk mencari emas itu. Kan?

Aiso: O... sampai sana suda ka? Bah... aku sambung dari situ lah kan...

Cherry L: Ya.

Dewi N: Aik... mana si JS?

Aiso: Dia ada hal kali. Sibuk saja dia aku tinguk tadi, jadi malaslah aku kacau. Kita sajalah sembang.

Dewi N: Oraitnopo...

Aiso: Ok, terus saja aku sambung eksplorasi Anunnaki mencari emas di Tiamat lah. Eksplorasi ke planet lain nda payah lah.

Cherry L: Ya, ringkas saja bah.

Aiso: Anunnaki ni satu kaum yang jauh lebih maju. Jadi untuk mencari emas itu, sekumpulan kapal angkasa di hantar ke Tiamat yang diketuai oleh Prince Anu bersama dua anak lelakinya iaitu Enki dan Enlil, dan seorang anak perempuan iaitu Ninkhursag.

Cherry L: Kotoh, peliknya nama dorang ni.

Dewi N: Ada juga lelaki dan perempuan pula.

Aiso: Mestilah bah, kalu tiada macam mana mau membiak. Si Prince Anu dan anak-anak dia ini mula-mula landing di Teluk Parsi (Persian Gulf) dan kemudian naik ke daratan yang sekarang ini di kenali sebagai Kuwait. Dengan bantuan penduduk asal Tiamat iaitu Neanderthal atau mungkin juga yang dipanggil homo erectus (kalau inda silap la ya), maka Prince Anu berjaya mendapatkan banyak sumber emas yang mereka cari itu.

Cherry L: Di mana dorang jumpa emas?

Aiso: Kalau sekarang tempat itu kita panggil Afrika. Untuk menghantar bekalan emas ini ke Nibiru, Prince Anu dan krewnya perlu membina pula satu tempat untuk kapal angkasa dorang berlepas balik. Kira macam airport la. Tapi lebih sesuai dipanggil spaceport sebab kapal dorang ini berlepas ke luar angkasa menuju ke Nibiru.

Dewi N: Di mana pula spaceport ini?

Aiso: Di suatu kawasan di Mesopotamia yang dipanggil Edin. Haaa... Edin ini jugalah yang disebut sebagai Taman Eden dalam agama Islam, Kristian dan Judaism.

Taman Eden

Dewi N: Hm... Macam ada sudah bau bau belacan... nampak suda sikit perkaitan cerita Anunnaki ini dengan agama-agama langit itu. Sejauh mana cerita ini ada kaitan atau pengaruh dengan tiga agama itu tadi?

Aiso: Sebelum ini dalam bahagian (3) ada aku kasi tahu bahawa dalam Old Testament kaum Anunnaki ini didelar sebagai kaum Anakim. Kan dorang ini dari planet Nibiru yang berasal dari sistem planet di bintang Sirius. Contoh kaitan yang ada dalam Quran pula ialah dalam chapter 53 (An Najm/The Star) verse 49. Yang ada sama aku ini English translation by Mohammed Marmaduke Pickthall. Terjemahannya berbunyi, "And that He it is Who is the Lord of Sirius". Bawa bertenang bila aku cakap macam ini ok, tertanya aku siapa HE dalam verse ini. Memanglah aku tahu HE itu refer kepada Allah. Cuma timbul persoalan dalam otak aku, ada kaitankah ini dengan Emperor Alalu yang memerintah di planet Nibiru yang berasal dari bintang Sirius itu? Tidak salah bah kan tertimbul pertanyaan begitu?

Bintang Sirius A dan B

Cherry L: Heehehe... jan ko panik bah.. teruskan saja. Kami ini semua sudah dewasa dan ada prinsip masing-masing. Yang penting saling hormat pegangan masing-masing.

Dewi N: Ya, aku setuju. Kena open minded dalam hal-hal macam ini.

Aiso: Fuuh... baguslah kalau kamu ada fahaman begitu. Macam aku cakap sebelum ini, cerita ini lambat laun akan nampak ada kaitan dengan cerita-cerita yang ada dalam 3 agama tadi itu. Aku ada juga Bibel dalam Bahasa Indonesia ni, dan di dalamnya ada juga istilah tuhan Allah. Nah... mau nda mau terbabit juga kan. Dalam Judaism ada kalimah Haleluyah... bahasa semitic. Bahasa Arab pun bahasa semitic juga. Dalam arab, Haleluyah ini ialah Ya Allahu. Jadi dalam Judaism pun ada juga Allah. Nampaknya ketiga-tiga agama ini semacam ada kesamaan juga walaupun memang ada perbezaannya. Malangnya penganut-penganut fanatik lebih suka melihat kepada perbezaan dan menjadikan ini sebagai punca persengketaan.

Dewi N: Wuik Aiso, jan ko serius bah hehehe...

Aiso: Haha, nda bah. Cuma kadang-kandang aku hairan dengan apa yang berlaku sekarang ini. Sebahagaian besar peperangan, bunuh menbunuh, kekejaman, dan diskriminasi yang berlaku di dunia sekarang ini berpunca dari fahaman agama. Mungkin mereka mentafsirkan ajaran masing-masing secari membabi buta. Patutlah John Lennon sampai buat lagu Imagine. Buli aku faham apa dalam hati dia kalau dihayati maksud lirik lagu itu.

Cherry L: Aik.. aku dengar lagu Doraemon pula... hahaha.

Aiso: Hehehe... ok ok ok. Sori melencong sekejap. Sambung balik cerita... setelah berjaya menjumpai emas itu, maka dapatlah kaum Anunnaki ini membina heat shield mereka. Bagaimana pun, heat shield ini perlu pula sentiasa di maintain keadaannya.

Cherry L: Oho.. dapat aku agak...

Aiso: Apa?

Cherry L: Kalau mau maintain...

Dewi N: ...kenalah sentiasa ada bekalan emas untuk buat maintainance...

Aiso: Wah... cepat juga kamu tangkap ar. Jadi maknanya perlulah sentiasa ada pekerja atau pelombong-pelombong emas dari kaum Anunnaki ini yang stay di Tiamat supaya bekalan emas terus dapat dihantar ke Nibiru. O... aku masih guna nama Tiamat sebab masa ini planet Tiamat masih lagi orbitnya di antara planet Mars dan Jupiter.

Cherry L: Ya.. napa tu? Apa salah kau guna saja istilah bumi? Sudah juga kami tahu pun.

Aiso: Sebab istilah bumi itu hanya akan aku guna setelah satu peristiwa penting berlaku di antara Tiamat dengan Nibiru ini.

Dewi N: Peristiwa apa tu?

Aiso: Hehehe... untuk itu kita sambung dalam episod 5.

Dewi N: Ya lah. dekat jam 2.00 pagi juga sudah sekarang. Mau tiudr kan.

Cherry L: Ok, makasih arr share cerita pak pandir kau ni. Kekekeke... jangan tangguh lama betul saja la sambungan dia.

Aiso: Kalau nda sibuk aku akan sambung secepat mungkin, don worri...

Cherry/Dewi: Ok, gudnite Aiso.

Aiso: Gudnite.

2 b continued...

Read more...

Makin sensitif ka makin tua?

Sunday, November 9, 2008

Sedang aku mengarang sambungan cerita Planet X atau Nibiru (4) tiba-tiba ada sms sampai. Doh... geng karas aku dua orang ni bawa p makan lamb chop saaaana dakat dewan cina fu chow. Dakat trafik lite simpang pigi lintas, bkt padang, kolombong, kk tu. Jadi terpaksa juga la stop. Nampaknya sambungan cerita a la planet of the apes bilang si Cherry Lips itu terpaksa la ditunda hehehe.

Cerita punya cerita keluarlah topik pasal kawan aku ni mengaku yang dia ini cepat rasa 'sebak'. Dia cakap mudah betul hati dia tersentuh dan senang tul mata dia banjir berkilat hehehe. Dia cakap dia lebih sensitip la. Bukan cepat panas maksudnya tu, sentitif bah. Memang betul pun, kami selalu nampak dia bekilat mata kalau kena beri penghargaan ka atau apa apa yang seperti itu. Bila dia suda mengaku macam tu, terus yang satu ini pun bilang dia juga ada rasa begitu. Ainaaa... apa sudah jadi sama kawan kawan aku ni? Dia bilang tengok movie pun pandai kuar air mata ma air hidung kah kah kah. Tapi satu yang jelas sama aku ialah dua dua kawan aku ini sudah semakin berumur la. So kami buat kesimpulan memang ada age factor punya angkara.

Hm.. untuk berlaku adil dan share sama dorang ini aku pun kasi tau yang aku pun ada rasa sebak juga sekali aku baca kisah=kisah yang ada kaitan dengan mama dan bapa dalam blog utk famili Kee dan family Unggut itu. Hiyaaa... terutama bila tengok gambar lama lama. Satu lagi, aku ni suka kumpul movie. Ada movie yang sampai 10 kali aku ulang ulang tengok. Pernah satu kali tu aku tengok balik cerita The Patriot lakunan Mel Gibson. Cerita ini pun sudah beberapa kali aku tinguk. Tapi kali terakhir aku tinguk bekilat juga mata ooo masa adegan anak bungsu mel gibson tiba tiba bercakap sama dia supaya jangan kasi tinggal tinggal dia lagi. Dalam movie itu anak bungsu dia ini tidak pernah kasi keluar suara sejak mama dia meninggal. Nah... kenapa tu ar? Makin tua juga laini kali kan?

Semua orang mestilah meningkat usianya. Cuma sama ada kesan usia itu affect individu itu atau tidak saja. Itu pendapat aku lah. Satu lagi aku notis, kawan kawan aku ni makin banyak pula falsafah dorang kalau becerita. Another age factor? Wat du u say?

Read more...

Planet X atau Nibiru? (3)

Friday, November 7, 2008

Salam,

Apa kabar? Mudah mudahan anda sihat dan gembira. Sudah bersedia untuk cerita planet x dan nibiru lagi? Harap anda masih berminat untuk mendengarnya. Dalam bahagian dua anda sudah baca dari mana datangnya istilah planet x itu. Dialog kali ini akan menceritakan serba sedikit pasal planet nibiru dan apa kaitannya dengan planet x. Terima kasih kerana terus mengikuti kisah penglipur lara ini... semoga anda terhibur dan juga dalam masa yang sama dapat siiiikit la pengetahuan pasal alam kita ini.

JS: Hi... mana suda si Cherry L sama si Dewi N tu?

Aiso: Napa, ko risaukah kalu dorang ada?

JS: Nda juga...

Aiso: Skijap lg ada la dorang tu.

JS: Alalala... makan maggi ja ka?

Aiso: Huh, malas sa mo masak la... mau?

JS: Makasi… ko makan la. Nah, sampai suda dorang.

Cherry L: Hi JS, buli kami join ka?

JS: Aik, ok bah…

Aiso: Wei Dewi N, tadi tengah hari kita belimpas di dekat traffic lite sana sebelah padang hoki. Kau dari damai, aku pula mau pulang. Saya lambai ko inda nampak lagi tu? Hehehe…

Dewi N: Ya meh? Ala… sori nda nampak lah.

JS: Bah, buli suda kami dengarkah apa itu planet nibiru?

Aiso: Ok… Setahu akulah istilah Nibiru ini dikasi pemes oleh Zecharia Sitchin. Dia pigi study tablets orang Sumeria ba. Sudah lebih 40 tahun dia kaji.

Cherry L: Apa yang Zecharia jumpa dalam tablets tu?

Aiso: Panjang ceritanya ni…

Dewi N: Bah kau kasi ringkas saja la.

JS: Heheh… kamu dua mesti menguap dari lubang hidung ni kan kalu terlampau detail atau saintifik bunyinya.

Dewi N: Bukan pasal itu, tapi kami takut nanti ko nda paham bah kekekek…

Aiso: Ba, diringkaskan lah ni. Duuuuulu-duluuu… bumi ini namanya lain tau. Sapa tau?

Cherry L: Aku tahu, TIAMAT !

Aiso: Wah… ngam la. Siapa kasi tau kau?

Dewi N: Fuiyoo…

Cherry L: Baca la bah.

Dewi N: Aik, aku pun pernah baca pasal Tiamat ni tapi lain sikit ceritanya.

JS: Apa yang kau baca tu?

Dewi N: Kununnya Tiamat itu ialah isteri kepada Apsu blab la bla….

Aiso: O… aku tahu ni. Itu tradition orang Babylonia bah. Cerita itu dari kitab Enuma Elish. Nda apa… kita cerita yang si Zecharia cakap saja lah.

Dewi N: Yaaa… ingat suda. Aku pernah baca dalam buku The History Of God.

Aiso: Menurut si Zecharia, berjuta-juta tahun dahulu Tiamat/bumi bukan berada pada orbit sekarang ni. Maksud aku… sekarangkan bumi adalah planet ketiga dari matahari. Dulu bumi bukan yang ketiga bah.

JS: Jadi di manalah?

Aiso: Dulu bumi atau Tiamat ini orbitnya di antara planet Mars dan planet Jupiter. Kamu masih ingatkah planet apa di antara Mars dan Jupiter sekarang?

Cherry L: Asteriods Belt.

Dewi N: Tapi itu bukan planet kan?

Aiso: Ya bukan.

Cherry L: Macam batu-batu saja tu?

Aiso: Memang pun. Hm, nasib baiklah Jupiter tu kuat gravitinya. Jadi batu-batu dari Asteroids Belt ini tidak jatuh ke bumi tapi ke Jupiter. Tiamat ini keadaannya lebih sejuk dari sekarang sebab masa itu kedudukannya lebih jauh dari matahari.

JS: Jadi Mars di mana pula?

Aiso: Kalu sekarang Mars itu planet keempat selepas Bumi. Tapi jutaan tahun dulu, Mars ini lebih dekat kepada matahari, kira-kira pada kedudukan bumi sekarang inilah.

JS: Ertinya, dulu Mars lebih sesuai untuk ada kehidupan sebab jaraknya daripada matahari membolehkan wujudnya atmosfera dan air sebagai asas untuk hidupan wujud.

Aiso: Buli juga kalau mau dianggap begitu. Sekarang ini pun dari gambar-gambar yang diterima daripada Probe menunjukkan ada kesan hakisan air, ais, fosil mikroorganisma (gambar) dan struktur-struktur yang mungkin dibina di Mars terutamanya di suatu kawasan di sana yang saintis namakan Cydonia.



Dewi N: Probe? Apaitu?

Aiso: Kapal angkasa yang tiada manusia di dalamnya. Macam remote control la.

Dewi N: Wah… macam mainan jak. Ngam la urang bilang men are older boys

Cherry L: so… they just play with bigger toys

Dewi/Cherry: hahahahah….

JS: Bah… start suda dorang hehe. Jadi di Tiamat tu ada hidupan ka? Ada orang macam sekarang ni?

Aiso: Ada tapi orangnya bukan macam yang sekarang ini. Hensom gilaks… hehe, macam munyit bah. Geologist panggil Neanderthal. Dorang ni lebih tough dan berbulu. Baa.. kan sejuk di Tiamat masa tu. Dorang tinggal dalam gua sebab dalam gua kan lebih panas. Kunun la bah ni…

Cherry L: Hahaha… patutlah macam ada mirip munyit ko ni JS….

Dewi N: Wuarhahahahaha… bukan munyit bah Cherry, terlampau juga ko ni tau. Ada miriii…i…ii...iiip anu, apai tu Aiso?

Aiso: Apa?

Dewi N: Anu… errr mirip Neanderthal hahahah…

JS: Silaka eh..

Aiso: Hahaha… jan ko mamanas geng.

JS: Nda la bah… hmm, dari mana pula asal Neanderthal ni?

Aiso: Kununnya berasal dari bintang Pleiades. Nenek moyang dari sana.

JS: Pleiades? Nda pernah dengar pun?

Aiso: O… itu nama satu kelompok bintang saja bah tu. Macam sudu susunan dia, tinguk la itu gambar. Kau buli nampak ini dalam gugusan bintang Taurus. Aku cek dalam buku astronomi juga dikenali sebagai The Seven Sisters.



JS: Dari mana dapat maklumat pasal nenek moyang dari Pleiades ni?

Aiso: Dalam mitologi kaum Maya ada, dalam cerita orang Polynesia pun ada juga sebagai beberapa contoh la. Tapi kita nda perlu cerita pasal nenek moyang Neanderthal dulu bah kan?

JS: Ok…

Aiso: Pernah dengar bintang Sirius?

JS: Pernah tapi nda tahu pun yang mana satu kalu tinguk di langit. Beribu bintang, nda tau macam mana mau start pun haha.

Aiso: Senang saja cari. Mula-mula cari dulu itu Orion’s Belt. Bila suda nampak Orion’s Belt, di tepi sebelah kiri bawah sikit pinggang itu orang yang memanah kita akan nampak bintang Sirius. Bintang Sirius ini adalah antara objek paling terang selain Venus. Bulan jangan kira la bah.



Cherry L: Ada kaitan kah Nibiru dengan Sirius?

Aiso: Ya… ada kunun kalau menurut si Zecharia. Sirius ini, seperti juga matahari mempunyai system planetnya sendiri bah. Salah satu dari planet planet yang ada dalam system Sirius ialah Nibiru.

Dewi N: Oh begitukah pula tuuu….

Aiso: Entah macam mana, Nibiru ini terlepas dari orbitnya dan tersesat lah. Akhirnya setelah lama bergerak tanpa tujuan planet ini tertangkap oleh gravity matahari kita. Dari sini Nibiru terus mengorbit matahari.

Cherry L: Macam mana orbit Nibiru? Kenapa saintis nda pernah jumpa?

Aiso: Orbit dia sama macam orbit komet. Membujur. Lihat rajah lah. Oh ya, satu hal lagi, semua planet mengorbit mengikut pusingan lawan jam, cuma Nibiru ini mengorbit ikut arah jam.



Dewi N: Setiap planet dalam solar kita tidak sama bah kan masa untuk mengorbit matahari? Yang aku tahu kita sudah satu tahun, Pluto belum pun siap buat satu pusingan.

Aiso: Ya betul tu Dewi… buli buli juga kau ni bah. Sebenarnya sejak Pluto mula dijumpai sampailah sekarang Pluto belum pun buat satu pusingan lengkap mengorbit matahari padahal kita suda mengorbit lengkap sebanyaaaakk… err cuba kira 2008 tolak 1930… haa sudah 78 kali atau sebenarnya sudah 78 tahun.

JS: Jadi berapa lah masa untuk Nibiru ini membuat satu pusingan lengkap mengelilingi matahari?

Aiso: Menurut Zecharia, satu tahun di planet Nibiru sekarang adalah sama dengan 3600 tahun di bumi. Maknanya setelah kita membuat 3600 kali pusingan Nibiru baru buat satu pusingan saja.

Cherry L: Kenapa orang Sumeria tulis pasal Nibiru?

Aiso: Pasal di planet itu ada penghuninya.

Dewi N: Haaa?… siapa, Superman? Ultramen?

Cherry L: Aku tau… sisakmen… haha.

Aiso: Bukan… penghuninya disebut sebagai Anunnaki. Bilang si Zechariah la ni. Menurut dia lagi dalam Old Testament pun ada tapi istilahnya Anakim. Nah… mulai mulai suda ni cerita menyentuh soal faith kamurang. Nda buli marah ki, mesti open minded. Saya kongsi ini cerita dulu kemudian barulah kamurang timbang sendiri sama ada karut ka, boleh considerkan atau apa apa lah. Jangan saja kamurang suruh pulis tangkap sia la… hehe

JS: Anunnaki ni apa? Orang?

Aiso: Hm… kununnya bukan macam kita ini lah. Dorang ni reptilia tapi tiada sisik. Ada pemerintahan juga dalam komuniti dorang dan jauh lebih maju dari kitorang.

Cherry L: Jadi siapalah Perdana Menteri di sana? Ngam ka ini soalan?

Aiso: Kakaka… ngam juga lah. Semasa Nibiru termasuk ke system solar kita, pemerintahan di sana diketuai oleh Emperor Alalu dan Empress Lilitu.

JS: Ok ok… pastu?

Aiso: Setelah terperangkap dalam system solar kita, planet Nibiru ini menghadapi masalah dengan atmosfera dia.

Cherry L: Sebabnya?

Aiso: Intalah bos… ilmu astronomi aku ni kual kual sija. Aku cerita saja ni apa yang Zecharia tulis. Aku ada dua buah buku dia, tapi baca sikit sikit ja. Kemudian aku ada juga baca The Temple Of Osiris punya teaching, jadi inda jugalah aku berapa tekejut tulisan si Zecharia ni. Mungkin dalam buku dia yang lain dia ada tulis lah kenapa ada masalah dengan atmosfera di Nibiru itu. Tapi secara logiknya aku rasa apabila Nibiru ini menjauhi matahari dengan terlalu lama maka sinaran matahari yang dia dapat terlalu sedikit. Ini menyebabkan planet itu menjadi sejuk. Keadaan ini tidak sesuai kepada hidupan reptilia yang suhu badannya bergantung kepada suhu persekitaran. Ingatkah kita belajar pasal haiwan berdarah sejuk dan berdarah panas? Maknanya Anunnaki ini jenis berdarah sejuk. Dia perlu berjemur untuk panaskan badan.

Dewi N: Jadi mati lah semua tu Anunnaki?

Aiso: Tidak o… nanti dorang datang lagi 2012 ini hahaha… sedia sedia lah kamurang…

JS: Bah… ada yang sumandak talawa kali tu kan?

Dewi N: Ada tu yang macam buaya ko mau meh? … reptilia kan…

Aiso: Untuk mengatasi masalah pada atmosfera di planet Nibiru itu, Emperor Alalu bersama dua belas orang counsel dia buat lah mesyuarat tergempar. Hehehe… biar betul ni. Dorang bincang dan bersetuju supaya penghalang haba diperbuat daripada emas mesti dibina agar haba tidak hilang dari planet itu. Mungkin mau baut macam green house effect la bah ni.

JS: O… dorang kena kumpul banyak emas lah ni kan?

Aiso: Betul, jadi dorang pun membuat eksplorasi ke planet-planet dalam system solar kita ini laaa. Fuh… bulikah kita stop dulu? Ada kawan sms bah. Mau bawa lepak saaaana Salim mamak di lintas.

JS: Ya, saya pun ada hal juga ni.

Cherry L: Pura pura lagi ko ni JS, padahal laaamaa suda saya tinguk hidung kau pandai kambang kambang pasal nda mau menguap dari mulut hahaha…

Dewi N: Aik Aiso, bukan ko pi jumpa sumandak ka?

Aiso: Teda la…

Dewi N: Dulu bukan ko selalu sama si Sly ka? Tapi sekarang dia inda buli ganggu ooo… jadi aku heran ko lepak sama siapa.

Aiso: Betul ba ni… kawan sama tempat keraja bawa minum teh sambil sembang-sembang… dan sambil susi mata no boh… kekekeke

Nah… sudah ada idea sedikit pasal Nibiru? Nanti kita akan sambung cerita apa yang penghuni Nibiru buat dalam usaha mereka mencari emas ini dan apa kaitannya dengan kewujudan manusia bermula dari Adam dan Hawa, Taman Eden, kepercayaan agama-agama langit iaitu Judaism, Kristian, dan Islam. Makin panas suda ini cerita tapi kamurang jangan la bah memanas buli bah kan.

Jumpa lagi.

Read more...

Planet X atau Nibiru? (2)

Wednesday, November 5, 2008

Sawadikarp…

Kita sambung dialog... kali ni ada 2 orang tetamu.

JS: Bah, sampai mana sudah kita bincang tu?

Cherry L: Ya sampai mana suda tu? Saya pun mau ikut la kamu melepak pasal ada orang kirim chain emel kununnya Nibiru buli nampak suda tahun dapan... kin panas...

Aiso: Ya ka? Hahaha... baru sampaaiii kenapa saintis ramal sepatutnya ada lagi planet selepas Pluto dan pasal kajian oleh Zecharia Sitchin mengenai tulisan orang Sumeria.

JS: O... Hm kenapa saintis ramal mesti ada lagi planet sampai dorang beri nama Planet X?

Aiso: Kalau kau ada tinguk itu urutan planet-planet dalam artikel Astronomi Kunun 1, tentu kau setuju kalau aku bilang mulai dari planet Jupiter sampai Neptune semuanya planet yang besar. Tup... tup... tup... ada pula lagi Pluto mengampit di hujung.

JS: Ya betul... jadi?

Aiso: Hm... aku cerita dulu sikit sejarah dari Planet Saturn la... buli ba kan. Dari zaman dahulu kala lagi manusia suda mengenal 7 objek di langit yang paling ketara iaitu Sun, Mercury, Venus, Moon, Mars, Jupiter dan Saturn. Sebab itu jugalah angka tujuh ni kununnya satu Sacred Number bagi astrologer. Satu minggu kan ada 7 hari dan nama-nama hari ini pun ada kaitan dengan 7 objek tadi tu. Misalnya Saturday itu berasal dari perkataan Saturn’s Day, Sunday asalnya Sun’s Day, dan Monday pula Moon’s Day.

Dewi N: Dari mana pula Tuesday, Wednesday, Thursday sama Friday?

Aiso: Kekeke… aku suda lupa lah di mana aku nampak ini. Tau lah masa kici-kici aku suka baca buku astrology. Sana la aku jumpa tu, tapi yang 4 hari lagi kau tanya itu aku nda ingat suda. Lama suda aku stop baca buku-buku begitu, bagus lagi aku baca komik si Cherry Lips kakaka. Apapun memang lamaaaaaa suda manusia tahu kewujudan 7 objek ini yang sentiasa pindah-pindah kedudukannya di langit. Sehinggakan kedudukan 7 objek ini diguna untuk meramal nasib dan musim. Gambar ini aku cedok dari satu buku lama astrology, tinguklah ada suda Saturn kan?

(foto, blum aku kasi masuk ar...)

Dewi N: Patutlah David Beckhm pemes, pasal dia pakai numbur 7 kan.

Cherry L: Wuaaaahahahahahahahaha.... ya bah. Nasib lah dia nda pakai jersi Line-7. Apa lagi aaa... errr... 7-up, 7 eleven, 7 seas, 7 colours of the rainbow....

Dewi N: 7 petala langit, 7 tingkat syurga, 7 benda ajaib di dunia….

JS: Aik… melalut suda ni haha. Bah, sambung la cerita kau dari Saturn tu. Jangan layan budak nakal duarang ni.

Aiso: Hihi, relax bah ko JS. Macam ada juga keunikan dan ke’sacred'an ini numbur 7 tau. Tapi nanti aku tulis dalam artikel yang lain. Ok... sambung balik. Bagi orang zaman dahulu memang tidak ada suda planet selepas Saturn bah...

JS: Aik... mana satu betul ni?

Aiso: Kenapa?

JS: Kau bilang orang di zaman dahulu anggap tiada suda planet selepas Saturn, tapi kau cerita lagi orang Sumeria sudah tau ada 12 objek dalam sistem suria kita? Mana satu baini? Orang Sumeria kan orang zaman dahulu juga?

Aiso: O... Si Zechariah yang tafsir 12 objek itu dari tablets Sumeria ok. Buat sementara ini kita kasi tinggal sekijap pasal Nibiru. Kita cerita dulu yang sudah kompom ada dan kenapa timbul Planet X, tapi mesti mula dari Saturn juga.

JS: Ok, teruskan...

Aiso: Hari ini kita suda tahu bahawa orang zaman dahulu silap. Selepas Saturn ada pula lagi planet iaitu Uranus. Planet ini dijumpai dalam tahun 1781 oleh William Herschel (1738-1822). Selepas penemuan ini ramai menganggap lengkaplah sudah model sistem solar kita ni. Tapi selepas beberapa tahun timbul masalah pula.

Dewi N: Ades... masalah apa lagi ni...?

Aiso: Ingat lagi Newton? Dia lahir sebelum William Herschel. Dan sudah dia publish buku sains dia iaitu Principia Naturalis Mathematica kah apa tu… nda berapa ingat. Buku ini explain guna teori gravity gerakan semua planet-planet itu tadi. Kemudian ada lagi satu orang saintis iaitu Johannes Kepler rumuskan Hukum gerakan planet. Dari sumbangan dua saintis ini gerakan planet-planet yang diketahui pada masa itu dapat dijelaskan dan malahan dapat diramal di mana ia akan berada pada satu satu masa. Jadi setelah Uranus ditemui senanglah dorang crosscheck laluan Uranus apakah sama seperti yang diramal oleh teori graviti Newton dan hukum Kepler tadi. Malangnyaa...didapati gerakan Uranus ini tidak beraaapaa ikut orbit yang dikira. Maka saintis pada masa itu fikir mesti ada planet besar lagi selepas Uranus di mana graviti planet ini menggangu dan mengubah laluan Uranus sampai ia tidak ikut orbit yang dorang jangka. Hehe... masih sanggup dengar ka? Sorilah berabis suda aku kasi simple ni...

Cherry L: Ok ba... tapi capat la... bila lagi mau timbul Planet X ni, macam lambaaat lagi?

Aiso: Ok, diringkaskan cerita setelah saintis mendapati ada perubahan laluan Uranus ini maka dorang pun cubalah membuat kiraan untuk meneka kedudukan planet yang mempengaruhi Uranus itu. Akhirnya pada tahun 1846 planet Neptune berjaya ditemui oleh John Couch Adam dan Urbain Leverier. Bermakna Neptune bukan ditemui melalui teropong, tetapi melalui matematik. Adam dan Leverier cuma menghalakan teropong dorang pada kedudukan yang dorang dapat melalui kiraan saja. Dasaaat.

JS: Heranlah orang orang Barat ni, pandai pandai la kan?

Cherry L: Kitorang pun patut laaamaaa suda juga ada saintis ba tapi semua nda sempat menghasilkan teori sebab habis mati semua kana putung kepala oleh pengait. Di Sabah kan ada baaanyak pengait, apa lagi zaman dulu sedangkan masa aku budak budak pun nda kena benar memiansau pasal ada pengait konon. Jadi ramai bakal-bakal saintis mati dalam hutan putus kepala. Amacam teori aku?

Dewi N: kah kah kah... aku pun ada teori. Si Newton dapat idea graviti dia pasal dia kejatuhan buah epal bah kan Aiso?

Aiso: Kununnya la... aku dgr bukan lah kejatuhan buah epol. Entah la bah... lupa pula aku tanya dia masa kami satu kelas dulu kwang kwang kwang...

Dewi N: Teori aku, kitorang pun sepatutnya awal suda dapat idea graviti bah, tapi nda sempat dorang tulis sebab dorang kejatuhan buah durian gima... hahahahahahaha...

JS: Nah kan... sah mulau... hehehe

Aiso: Wuakakakakakaka... kompom sinting bah kamu dua ni. OKlah, sambung dulu cerita, mau keluar suda Planet X. Sikiiit ja lagi. Setelah Neptune ditemui maka saintis pun kajilah dengan mendalam pasal Neptune ni. Sekali tu dorang dapati kekuatan graviti Neptune masih tidak cukup kuat untuk menerangkan perubahan pada orbit Uranus. Bukan itu saja, orbit Neptune sendiri pun pandai lari lari. Dalam astronomi, fenomena ini disebut perturbation. Siou, sakap omputih sekijap. Oleh itu saintis terus juga anggap masih ada lagi planet selepas Neptune. Seorang saintis iaitu Percivall Lowell (1855-1916) telah membuat kiraan untuk meneka kedudukan planet yang mempengaruhi orbit Uranus dan Neptune itu dan dia menggelar planet ini sebagai ... jeng jeng jeeenngg... Planet X. Hehe.... Biasanya dalam matematik sesuatu objek atau kuantiti yang belum diketahui itu akan dianggap sebagai X.

Cherry L: Hehe patutlah ada iklan sabun jenama X. Berabis aku cari di kedai tu sabun rupanya X tu mewakili semua jenama yang lain kan.

Aiso: Yaaaa... ingat pula kau tu iklan arrr... Akhirnya pada tahun 1930 Clyde Tombaugh (1906-1977) telah terjumpa Pluto ketika sedang mencari Planet X ini.

JS: Sesudah jumpa Pluto kenapa dorang tidak anggap Pluto itu sebagai Planet X? Pasal masiiiih lagi juga ada cerita pasal Planet X di internet.

Aiso: Pasal saiz Pluto kecil bah. Jadi gravity Pluto ini masih tidak cukup kuat untuk mengakibatkan perturbation… cewaah… yang berlaku pada Uranus dan Neptune itu. Fuh… panat lah, lagipun saya ada janji baini sama kawan mau keluar minum minum. Nanti kita sambung lagi la bah kan. Lama lagi 2012 tu, sempat juga dingar semua cerita.

JS: Tunggu dulu... ada soalan ni.

Aiso: Ba, apaitu?

JS: Planet X tu sudah dijumpai ka belum sekarang ni?

Aiso: O... sia ingat ko mo tanya di mana sia mau pigi. Hm... tunggu artikel berikutnya hehehe...

Dewi N / Cherry L: Ciiiiissssssss....!

Aiso: Babai, jumpa lagi.

Read more...

Planet X atau Nibiru? (1)

Tuesday, November 4, 2008

Hi... sihat?

Harap begitulah bah kan sebab saya mau cerita sesuatu yang mungkin anda nda percaya bahkan nda suka juga pun. Malas juga mau tulis tapi pasal kawan saya tanya betulkah tahun 2012 nanti Nibiru akan menghampiri bumi dan akan mengakibatkan perubahan drastik kepada hidupan di bumi, maka saya tulis la. Akan berlaku bencana alam seperti gempa bumi dan sebagainya la. Lagipun si e'Odu minta sorita dan Kee Heritage suru ja tulis hehe.

Hmm... ingat lagi ka saya pernah sebut dalam artikel Mentari merah di ufuk timur tentang pertanyaan kawan saya itu? Cuma dalam artikel itu saya tidak cerita apa jawapan saya kepada dia tapi saya cerita pula kenapa matahari terbit dari barat. Bukan apa, jawapan kepada soalan dia itu agak kompleks dan perlu ditulis berasingan, samaaa masih lagi sia takut taaaaakut mau cerita baini sama kamurang.

Mungkin bagus dibuat dalam bentuk dialog la ni cerita kan? Kamurang bayangkan saja saya sedang bersembang sama kawan yang bertanya itu, kemudian di sana sini nanti ada juga kunun lah beberapa org lain akan menyampuk kalau saya rasa sesuai. Sebagai permulaan, cuma saya sama kawan yang tanya pasal Nibiru itu saja berdialog. Saya gelar dia JS saja (singkatan nama sebenar dia tu hehehe), takut nanti dia plengkek ka, cangak ka, susah lagi. Oh ya, dialog ni cuma rekaan saja, supaya senang saya sampaikan maklumat Nibiru yang tiba tiba jak pemes tul skarang ni. Laaaaaamaaaaaaaa suda ba pula itu cerita.

JS: Kenapa ko takut mau tulis ooo? Apa juga baitu.

Aiso: Sebab cerita pasal Planet X, dan Nibiru ini lambat laun akan berlanjutan sampai cerita siapa kita sebenarnya la kunun, siapa itu tuhan Elohim yang ada dalam kitab-kitab agama, Adam dan Hawa, UFO, dan banyak lah bah yang bikin kamu marah mungkin ni. Nah... masi mau tau juga ka?

JS: Dari ko saja bah...

Aiso: Kalu ko masi ingat, dalam artikel Mentari merah di ufuk timur yang panjang melalut tu, ada saya kasi tau bahawa selain pengaruh graviti bulan terhadap air di bumi, saya ada lain cara lagi explain kenapa matahari terbit dari barat. Cuma saya teda cerita dalam itu artikel la. Belum saya kasi cerita sebab saya panat pikir itu hipotesis dan masih tidak selesai. Mau gundul suda kepala ni pikir tapi masi ada saya belum puas hati jadi ditangguh la.

JS: Cuba kah ko cerita sikit apa yang belum selesai ko pikir tu?

Aiso: Begini bah...saya ni ada satu globe yang saya rasalah susah ko mo cari sekarang. Bukan globe biasa tau. Selalu pun yang ada dijual mesti globe bumi. Ini bukan ooo... ini globe untuk tunjuk kedudukan bintang-bintang. Saya jumpa di kedai buku saaaaana Keningau masa sia memiansau di sana dulu. Suka saya sama ni globe.

Mula-mula saya nda paham macamana mau guna tu globe. Puas la sa tenung tu benda sampai tebaring dan tetidur di sofa. Satu kali tu saya baring sambil putar-putar tu globe. Sudah boring pasal nda juga dapat tangkap apa guna dia, saya pun putar la bah tu globe laju laaaaju ni. Saja main main masa tu. Tapi cara saya putar pun masih juga dalam arah lawan jam la, macam cara bumi berputar sekarang. Bila juling suda mata saya tinguk tu globe beputar saya pun bangun dan berdiri. Baru saya perasan ni, masi lagi beputar tu globe tapi putaran dia sekarang sudah ikut arah jam! pasal tebalik sudah saya pegang tu globe tanpa sengaja bila saya berdiri. Terus saya ada ilham yang lain. Supaya matahari terbit dari barat, bumi mesti dikasi terbalik. Maksud saya kedudukan paksi Utara sekarang digantikan oleh paksi Selatan dan sebaliknya. Faham bah kan? Nah... satu kemungkinan lagi, iaitu perubahan kedudukan paksi.

JS: Nah... ok sudah tu geng, jadi apa lagi yang kurang dia?

Aiso: Kurangnya saya mesti cari sebab kenapa bumi jadi terbalik paksi dia bah. Jadi saya pun menghipotesiskan lagi mungkin ada sesuatu objek besar yang akan langgar bumi sampai bumi jadi terbalik. Ini ada kemungkinan juga tau, pasal kira-kira 65 juta tahun dahulu (nda berapa ingat suda, tapi malas mau verify la sekarang... nanti saya edit juga kalu silap) satu objek besar memang telah menghentam bumi. Kawah hasil hentaman ini masih ada di Mexico. Itu sebab lah dinosor pupus... bukan pasal ada otromeeenn rupanya. Tidak mustahil berlaku lagi tapi kali ini dilanggar oleh objek yang laaaagi besar sampai bumi terbalik.

Bila saya baca buku-buku astronomi yang ada, saya cuma dapat calon-calon objek yang nda berapa besar bah untuk langgar Bumi. Paling-paling pun komet dan asteroids. Ada juga lagi calon-calon dari Kuiper Belt. Tapi saya pun paning juga baca jadi saya stuck setakat ini. Lama-lama saya dengar ada planet saintis jumpa selepas Pluto. Tapi inda suda kena anggap planet la pula sebab kici juga. Kalu nda silap SEDNA kali tu nama dia. Berlarutan dari sini saya pun terjumpa artikel menceritakan bahawa ahli-ahli astronomi meramal mesti ada planet lagi selepas Pluto. Oh ya, Pluto pun inda suda dianggap planet pasal dia pun kici. Ada pendapat kununnya Pluto ini mungkin satelit Neptune yang terlepas dari orbit dia.

JS: Aiya... bingung saya bos. Lagipun ada hal ni. Nantilah kita sambung lagi, buli ka?

Aiso: Buli ba kalu kaaauu...

Di akhir dialog ini ada disebut bahawa para ahli astronomi meramal mesti ada satu planet lagi. Pasal apa dorang sangka macam tu? Kalu sia cerita sekarang nanti terlampau panjang ini post. Cukup dulu saya kasi ringkas begini, mereka ni terlalu yakin akan kewujudan planet ini sampai dorang sudah kasi sedia nama iaitu planet. Dorang panggil PLANET X. Nama dia begitu sebab dorang belum jumpa tu planet. Kebetulan pula ada lah saturang mamat ni buat study gila babi tentang tablets (kepingan tanah liat yang mengandungi tulisan tulisan) peninggalan tamadun Sumeria (sekarang Iraq). Tablets ni berusia 4000 hingga 6000 tahun. Nama si mamat ni ialah Zecharia Sitchin. Suda 40 tahun dia study pasal tulisan Sumeria ni. Dari kajian si Zecharia, sudah tertulis dalam tablets itu bahawa ada dua belas objek dalam sistem suria kita (tidak termasuk asteroids) iaitu Matahari, Utarid, Kejora, Bumi, Bulan, Marikh, Musytari, Zuhal, Uranus, Neptune, Pluto, dan NIBIRU. Perhatikan gambar itu lah lebih mudah. Sekarang ini semua 11 objek kita sudah tahu kecuali Nibiru. Jadi adakah planet X itu sebenarnya planet Nibiru? Apa masalahnya kalau memang Planet X itu adalah Nibiru?


Makasi ar, membaca tangon sia ni. Bye. 2 b continued...

Read more...

Midnight Sky

Saturday, November 1, 2008

Shallom…

Apa kbr? Semoga sihat la kan. Kali ini saya mau cerita sikit-sikit la pasal alam semesta ini. Boleh ba kan kampung kaaampung punya.

Apa itu alam semesta (universe) ?

Alam semesta yang saya maksudkan di sini ialah semua benda yang wujud hari ini.

Apabila anda memandang ke langit di waktu malam, kelihatan saaaangat banyak objek bersinar. Objek-objek yang kita nampak itu majoritinya adalah bintang, dan juga beberapa buah planet, komet, meteorite, asteroids, galaksi, supernova, nebulae dan macam-macam lagilah dan juga objek yang semua orang kenal iaitu bulan. Ada juga orang cakap satellite heheh. Selain itu ada juga objek-objek pelik misalnya telur tarabang, balan-balan.... eeeeetata...

Apakata kita lihat satu persatu objek-objek ini bermula dari sistem suria kita. Saya yakin sekarang ni anda sudah tahu apa itu sistem suria. Anggapan saya inda suda ba kamurang ini menganut kepercayaan lama kununnya bumi ini adalah pusat alam dan semua objek-objek tadi tu bertawaf mengelilingi bumi. Itu inda laku suda sekarang ar... hehe.

A picture worth more than a thousand words, jadi tinguk saja la gambar ini dan penjelasannya yang ringkas. Kita mau tau dulu nama planet-planet dalam sistem solar kita ini... klik la itu gambar supaya lebih jelas label nombornya.




Suku sakat dalam sistem suria kita ni adalah...

1. Bos la sepa lagi. Ini la dia bintang yang kita kasi nama Matahari. Sedikit ja nampak pasal agayo babanar... Kalu kita gabung semua yg dari numbur (2) sampai numbur (21) pun inda dapat lawan ni bos dari segi jisim (mass) dan saiznya.

2. Nah... itu pancutan gas yang terbakar tu. Orang putih bilang Prominence.

3. Planet pertama dlm keluarga matahari ini namanya Mercury. Kalau melayu Utarid. Nda tau pula dalam bahasa Kimaragang apa.

4. Penet kedua ialah Venus atau Kejora. Terang ni di langit. Selalu orang keliru bilang satelite la, ufo la... Tapi paling sa nda suka dengar istilah bintang Kejora. Bukan bintang baitu topinai, planet baaaa....!

5. Nah... sinilah kitorang tinggal ba. Bumi.

6. Geng setia dan satelite semulajadi kita. Satelite ini dinamakan Bulan. ...Moon ka dit turang puti...’

7. Planet Marikh atau Mars. Planet ni ada dua satelite semulajadi iaitu Phobos (8) dan Deimos (9). Kelihatan berwarna merah planet ini. Sebab itu digelar juga sebagai The Red Planet.

8. Phobos

9. Deimos. Heheh... lain juga ini nama. Sia ingat satu sumandak nama dia Carreca Deimos. Saaaana suda dia di Switzerland study. Sioknya dia...

10. Ini la bah Asteroids tuuu... batu batuan yg baaaanyak...

11. Planet paling besar dalam sistem solar kita ini namanya Jupiter atau Musytari. Oleh sebab dia besar, graviti planet ni pun besar juga (lebih kuat). Jadi tu asteroids lebih cenderung jatuh ke Jupiter daripada pigi bumi. Fuh... makasi Jupiter... relax kamurang bah Kee Heritage, Dewi Nuwa, om e’odu, ada juga Jupiter jadi penyelamat setakat ni hahahaha... Penet ni kalu inda silap sia la ada dua belas satelite semulajadi. Tapi yang pemes ni empat la. Orang yang kasi pemes ni empat satelite ialah si Galileo Galilei. Empat satelite ni dari numbur (12) sampai numbur (15). Yang satelite lain tu nda payah la... kici.

12. Io

13. Europa

14. Ganymede

15. Callisto

16. Planet Zuhal atau Saturn. Cantik ooo ni penet. Ada cincin di tepi (ring). Mangkali ramai tu kan cewek-cewek cakep sana.. Ada beberapa satelite juga, paling besar namanya Titan (17).

17. Titan.

18. Planet Uranus. Inda tau apa kalau Melayu ooo... kira sendiri berapa satelite dia ada. Nda paya la cerita itu...

19. Planet Neptune.

20. Triton. Satelite Neptune yang paling besar ni.

21. Penet paling jauh dan kici ni namanya Pluto. Tapi sekarang status Pluto bukan lagi dianggap planet. Jan ko frust sana bah Pluto. Sapa suru ko kici betul. Kesiaaannn...



Begitulah serba sedikit pasal objek-objek dalam sistem solar kita. Nda heran ka balik balik saya tulis satelite? Sebenarnya istilah yang betul untuk setiap objek kecil yang mengelilingi planet tu ialah satelite. Contohnya Moon, Phobos, Titan dan lain lain la. Hmm... buli la ba ni sebagai pengenalan kan? Aik... mana Penet X atau Nibiru itu? Nanti kita cerita lain la yang itu arr. Lukisan di atas itu tidak ikut skala yang betul. Jarak pun nda betul. Yang grid di bawah ni tunjuk lebih tepat jarak diorang ni. Klik saja tu gambar supaya nampak besar.




Stop dulu la ok. Nanti sambung lagi kalu sa ada masa. Byeeee.

Read more...

Karma

Thursday, October 30, 2008

hi...

Wah, tiba2 lari pigi hukum karma suda ni blog hahha. Dulu aku selalu baca buku2 si Anang. Antaranya author yang banyak buku dia beli ni ialah T. Lobsang Rampa. Menurut author ini hukum karma itu kira-kira seperti ini...

Satu hukum / adat lama yang digunakan oleh masyarakat sebelah Timur sebagai panduan hidup mereka. As you sow so shall you reap. Do good to others, the more good you do, the more good has to be done to you. Dari tulisan Lobsang Rampa ini yang saya faham ialah hukum karma itu ada kaitannya dengan idea reincarnation (kelahiran semula). Kawan saya apek Ooi selalu perli saya macam ni... "mungkin kau ni di kehidupan lalu hidup sebagai seorang raja yang ramai gundik, sebab itulah kau tidak kawin kawin" hehe. Apalah dia ni.

Mungkin anda tidak dapat mengadaptasikan hukum karma dengan faith anda atas sebab reincarnation itu. Namun bagi saya secara amnya hukum ini adalah satu peringatan yang sangat baik untuk dijadikan panduan. Saya ada versi saya sendiri apa itu hukum karma. Setiap kali orang bertanya apa itu hukum karma saya jawab dengan muka serius dan cakap macam ini...

"apa yang kita lakukan akan balik kepada kita. kalau misalnya kita mencuri hari ini, nanti belakang hari kita pula kecurian. kalau kamu mau bukti yang lebih cepat senang saja. Hari minggu pergilah ke tamu di Gaya Street. Ada raaaaamai orang di sana tu. Majoritinya kita tidak kenal. Kalau kamu senyum pada seseorang pasti dia akan senyum balik. Kalau kamu tunjuk muka masam pasti juga dia tunjuk muka yang laaagi masin! Atau kalau kurang yakin juga cari penjual anjing. Ada tu.... cuba kamu gigit tu anjing, pasti dengan segera kamu akan digigit balik. hahahaha".

Apa lagi, semua yang bertanya tu geram tapi berabis juga ketawa sebab saya main-main. Hm... anda pun tentu ada definisi sendiri apa itu hukum karma. Jangan ikut si Felix Agus, hukum kurma dia bilang.

Tapi yang penting ialah hukum alam fizika. Tidak kesahlah apa kepercayaan anda, hukum ini tetap juga mempengaruhi hidup anda. Contohnya, tidak kiralah samada anda Muslim, Kristen, Judaism, Buddhist, Hindu, Pagan, Kafir... atau apa-apa saja la yang anda anuti, namun masih juga anda semua tidak dapat lari dari hukum graviti. Itu baru satu hukum alam fizika yang saya beri sebagai contoh. Menurut hukum termodinamik kedua, kita semua ini makin reput kakakaka... ada baaaanyak lagi hukum2 fizika yang sentiasa mempangaruhi hidup kita ni.

OK la, nanti sembang-sembang lagi. Mana yang baik tu diingat, yang tembirang ja tu ditapis la ba kan... kan kan...

baabai.

Read more...

Pertolongan Tuhan?

Salam. Jam sudah pukul 1.09 pagi. Esok kena turun kerja... cuti Deepavali sudah habis. Aduh, macam malas juga mau turun kerja. Tapi kena jalankan tanggung jawab la kan. Gaji buta pula… walaupun sikit saja tu gaji.

Bila sudah tengah malam begini ada saja idea yang mau ditulis pula. Kali ini saya mau tulis sedikit pasal tajuk di atas tu. Nampaknya agak berlainan dari artikel2 sebelum ini. Sebenarnya tidak tu. Saya masih mau cakap pasal hukum alam ba ni. Tapi ni kali approach yang agak berlainan la itu saja.

Ada suatu kisah lebih kurang macam ini la. Cerita ini sudah sangat lama saya dengar dan lupa. Cuma konsepnya saja saya masih ingat. Jadi versi ceita ini pasti berbeza dari cerita asal. Begini…

Di suatu tempat ada seorang paderi yang sangat warak. Masalahnya orang-orang di tempat paderi ini semua mula melupakan tuhan dan banyak melakukan kesalahan. Akhirnya di tempat itu turun hujan yang tidak berhenti-henti. Akhirnya air banjir mula naik. Orang-orang di tempat itu pun mula berpindah untuk menyelamatkan diri. Di antara mereka ini, ada juga yang teringat akan si paderi tadi lalu datang untuk membawa paderi itu berpindah sama. Kali pertama satu keluarga menaiki kereta kuda datang untuk mengajak paderi itu pindah tetapi paderi itu menjawab "tak mengapa, kamu pergilah selamatkan diri, saya akan terus berdoa untuk pertolongan tuhan”.

Hujan terus mencurah tanpa henti sehingga habis tenggelam semua rumah yang ada di tempat itu. Kebetulan gereja di mana paderi itu berada terletak di atas bukit. Namun air banjir akhirnya mula menenggelamkan gereja itu. Begitulah berterusan dan akhirnya paderi itu naik ke atas bumbung gereja. Pada waktu ini datang beberapa orang menaiki perahu dan cuba menyelamatkan paderi itu, namun paderi itu berkata lagi, “saya yakin dengan pertolongan tuhan, dia pasti mendengarkan doa saya. Kamu pergilah selamatkan diri kamu”.

Air banjir semakin dalam sehingga paras dada paderi itu. Paderi tiu hampir berputus asa. Tiba-tiba paderi itu ternampak sebatang dahan kayu yang hanyut dibawa arus. Dalam hati paderi itu jika dia tidak berpaut kepada dahan kayu ini, pasti dia akan mati lemas. Tetapi paderi itu merasa bersalah jika dia tidak menuggu pertolongan tuhan yang belum tiba. Maka paderi itu pun mati lemas. Diringkaskan cerita, setelah dibangkitkan semula paderi itu bertanya kepada malaikat kenapa tuhan tidak menolongnya semasa banjir sedangkan dia tidak berhenti berdoa dan tidak berbuat jahat. Malaikat itu menjawab “tiga kali pertolongan tuhan datang kepada kamu tetapi semua kamu tolak. Kenapa kamu tidak ikut orang yang berkereta kuda, kenapa tidak ikut orang yang membawa perahu, dan kenapa tidak berpaut kepada dahan kayu yang hanyut itu”

Nah… entah betul ka tidak cerita ini, tapi apa pun, tujuannya boleh difahami. Pertolongan tuhan itu sebenarnya datang melalui saluran atau ejen-ejen yang masih menurut hukum-hukum fizika rasional yang telah tuhan aturkan untuk alam ini. Kenapa pula tuhan harus melanggar hukum-hukum alam yang diciptanya sendiri?

Mungkin anda tidak setuju. Inikan cuma idea tengah malam saja. Saya lebih percaya seseorang yang menuntut ilmu akan mendapat pertolongan tuhan dan menjadi pandai melalui saluran yang ditentukan seperti guru dan buku-buku yang dibaca. Dia tidak akan pandai jika hanya duduk dalam masjid atau gereja dan berdoa sahaja. Begitu juga dengan ramalan akan hari kiamat itu, saya percaya kiamat berlaku menurut hukum-hukum fizika alam ini juga. Maka atas dasar itulah saya cuba mengagaknya menggunakan fakta-fakta dan hukum-hukum fizik seperti dalam artikel-artikel sebelum ini.

Oklah... sudah lewat malam. Kena juga tidur sebentar. Jumpa lagi.

Read more...

About This Blog

My childhood, life, idea, bla bla...

  © Blogger template Cumulus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP