Tia Di Tanganak Oku Po

Friday, January 2, 2009

Bah... jumpa lagi. Apalah azam tahun 2009?Terus terang la, aku nda tau pun apa mau diazam-azam ni. Tiada wawasan kali di mata orang aku ni kah kah kah. Bah, sambung cerita zaman aku kici dulu.

Cerita ini sekitar aku berumur 6 - 12 tahun saja arrr. Aku ingat lagi kalau mau tinguk tv, kena pigi rumah pacik Awang (rumah babu Rukina). Aku selalu kena dukung di bahu. Nda tau sapa lah agaknya yang selalu dukung aku begitu. Mungkin si Oto. Ramai2 jalan malam best. Antara cerita kegenaran aku masa itu ialah Planet Of The Apes, The Six Million Dollar Man, Bionic Woman, Zorro, Bonanza, Combat, kartun biasa la kan, gusti, sama tayangan gambar melayu. Huh, tayangan gambar melayu pula sentiasa ditayangkan pada hari jumaat malam sabtu. Waktu ini ramai orang kampung pigi rumah pacik Awang untuk tengok tayangan itu. Paling aku malas kalau cerita seram... pasal susah hati aku bila mau pulang. Kemudian di rumah susah mau tidur, sebab berjaga-jaga takut hantu datang hahaha.

Dulu-dulu bukan ada elektrik. Kalau mau tingok tv, pacik Awang suru aku sama si Abot bawa itu bateri lori untuk dicas di kadai si Ah Siong atau pun di kadai si Ah Vui. Setelah beberapa lama, kami pun sudah ada tv. Pakai generator lagi, bukan cas-cas bateri kerita suda. Nah... masa ini ruma kami pula tempat orang datang menonton tv. Best juga kenangan ini. Cerita yang ada org pindik namanya Tatoo suka teriak "the plane the plane the plane...." itu kamu masih ingat kah apa? Haaaaa Fantasy Island. Siok ni cerita.

Paling aku geli hati kalau cerita mat salleh. Bila ada beliau-beliau berumur turut sama nonton, dan tiba-tiba ada adegan bercumbuan, heboh dorang semua suruh kami jangan tengok. Siap warning lagi sedia kalau mcm ada ura-ura suda tu pelakon mau bercium hahahaha. Dorang cakap ... "baaaaa tutup mata budak2. naa misinguuuudd. misiiiingguuuuug... eeee mulau!" dorang bilang kah kah kah. Tapi apakah, bukan pula tutup mata ... makin besar lagi ada tu mata.

Aku ingat kalau hari lima yang datang tu bukan dekat2 bah. Dari tingkalanon pun ada. Rindunya suasana begini. Dorang si David, So'ong, Lam, Uluk, Sabidor, dan ramai lagi lah... inda dapat aku tulis semua, pernah datang. Jauuuuh lagi aku nampak sudah dorang pasal lampu susul tu jelas bah kalau malam.

Aku sedih satu hal pula, masa budak aku rasa macam ok juga aku cakap kimaragang walaupun blum berapa fasih la. Tapi sejak tingkatan satu sampai hari ini aku jarang sudah guna itu bahasa sampai banyak perkataan aku lupa. Kalau kawan2 masa sekolah rendah terjumpa aku, selalu pun dorang cakap kimaragang. Aku hantam juga ni jawab balik pakai kimaragang, tapi lama-lama perasan juga kawan2 semua yang aku lupa banyak dan terus dorang cakap melayu. Maluuuuunyaaaaaa.

Aiyaaaa... lapar pula. Saya mau masak maggi la ni. Kasian bah, mau cari tukang masak bukan sinang. Mau-mau belasan ribu juga kali sekarang ni. Hehe, tadi si Onot ada sini. Dia tanya kalau aku pigi mengaji ka tidak tempat Mami Neng ni malam. Faham la aku motip solan dia tu. Samada dia mau tinguk gaya aku depan ni satu sumandak atau dia panik kalau aku mangurat tu sumandak. Hahahaha, rileks ko Onot. Boliou suda juga sia gia ni, isteeeedi nopo suda sikarang bo. Tapi inda juga aku heran bah kalu si Onot gelisah, dia kan darah muda, dan alanji boyobo itu sumandak. Semalam baitu dorang kasi main2 aku. Mimang nakal ini famili kami, orang yang babau atau bisu pun akan terpandai becakap kalau join kami bersembang selalu bah. Inda sah kalu nda sampai jam 3 pagi kah kah kah.

Eh... ini bukan zaman budak... siou. O... masa aku budak, aku selalu kena olok2 ada gelpren kunun. Semua kakak dan abang aku ni kuat mengolok. Antara nama yang paling kerap keluar di mulut dorang ialah si Masrah Odis, sama Masrah Ag Ali. Tambirang juga aku ni, jual mahal kunun. Bukan la bah aku benci dorang, bukan juga suka yg cintan, mana ada bah perasaan aku suka perempuan masa budak. Yang aku tahu main gasing, main guli, menimbak ikan, berendam di sungai, main biji getah, main getah, main wasir, main bedes, main ting ting dan ntah apa apa lagi la bah. Pemalas lagi tu aku belajar. Seingat aku inda pernah bah aku ni belajar masa sekolah. Sekarang ni sudah inda belajar baru lah pula macam si tai tai mau belajar itu ini. Napa tu ar. Tapi nasib aku bagus juga, mungkin bapa selalu kasi kami makan scott emulsion. jadi ingatan aku kuat masa kici. Jadi .. aku ni sentiasa ja numbur satu kalau peperiksaan bah. Nah, ingat pula aku sama satu cikgu dari Papar, namanya Intan Khurus. Dia pernah kasi aku hadiah kamus. Tapi sampai sekarang english aku macam aku saja yang paham.

Kamurang tahu kah, sebelum aku habis darjah 6, tersuka juga kunun aku sama satu budak perempuan. Hahahahahaha... nantilah aku cerita lagi apa berlaku ar. Mesti ada saspen sikit maaa. Lagipun mau masak ... maggi. Babai.

17 comments:

RajaKumbang January 2, 2009 at 9:16 PM  

aii yuk...mcm lain o sy dingar nama c masrah odis tu....
rupanya ada jgk pula cerita ko sama dia a???ko tau waktu di smk kota marudu..tahun 1981-82..dia tu jadi gf aku baitu...silakaaa!!!

aku baini c eclipse...

Yu$ January 2, 2009 at 11:16 PM  

wuik... pandai juga ko masuk sini arr. Alalala, ko ar, suma laba ko pernana ni. ngam juga la nama, raja kumbang. hehehe.

Lt M Muss (PSSTUDM) January 3, 2009 at 12:55 AM  

Baa.. kaa... Bukan jadi bini urang sudah ka itu?? hehehe.. Anywhere, suka aku baca2 cerita kamurang dulu2 ni.. Best2.. Pasal2 mengayau ramai2 tingu' TV tu ada juga saya rasa tu.. Jarang sudah sikarang ni mau tingu' TV ramai2 di rumah urang.. Masing2 sudah ada TV.. Bahkan Astro lagi..

Yu$ January 3, 2009 at 2:08 AM  

ah??? ko kanal ka si masrah dua dua tu? heheh... ya bah. hitam putih lagi tv dulu. ko sempat ka pigi tinguk wayang di padang tandik? nanti aku cerita lagi.

AragangTandik January 3, 2009 at 10:16 AM  

Uiiiik nah nostalgik juga ko Yus. Kami tunggu ko tau mengaji di Pesantren Chinta semalam. Marilah sama-sama mengulangkaji bacaan kitai yang nda begitu alap tu. Walaupun baru belajar alip ba ta tapi kami suda rancang mau buat acara khatam - bunga telur, pulut kuning sama ayam panggang. hui rugi ko nda ikut.

Lt M Muss (PSSTUDM) January 3, 2009 at 11:43 AM  

Kanal bah saya kalau cikgu masrah tu.. satu kampung lagi kami di Rasak Laut..Hehehe..

Cherry January 3, 2009 at 11:44 AM  

sioknya kamurang ni... aku ni teda apa mo cerita kalau balik2 mengadap screen monitor saja, dari kerja sampai pulang rumah itu seja kawan aku.. ces..

pemes ooo bolog ko..

Yu$ January 3, 2009 at 1:47 PM  

pemes meh? mana dapat lawan si awang muslihat, melati duka sama tun teja bah. wuik, ko nda pening ka mengadap pc jak? yang aku mau tu blog http://dunia-sms.blogspot.com bah yang pemes, itu ada hasil juga kali pemes ke ke ke ke ke ... buruk eh.

Yu$ January 3, 2009 at 1:49 PM  

Lt M Muss, ah..? cigu kah si Masrah, sekolah mana? bah, kalau jumpa kirim salam ja sama dia. ingat lagi kana rotan cikgu norjam kah? bilang arrr...

Lt M Muss (PSSTUDM) January 3, 2009 at 6:09 PM  

Masrah Ag. Ali bah. Kn dia tinggal di Rasak Laut. Bah klu ada masa terluang/terserempak nnt aku kasi sampai.. Hehehe.. Kami ni satu kg ja kunun tapi jarang2 jga bertegur sapa.. Jauh sikit bah rumah diurang ni dari rumah kami..

ILLIE January 3, 2009 at 7:59 PM  

nah..kalu team si soong..uluk..sabidor..david..patrick..sia pun ada ikut laitu..pasal sia ni kira geng karas diurang juga..kalu hari lima tu.lapas sikulah sabalah siang sia..soong@marzuki..patrick..salalu pigi lastik burung..ada 1 masa kami pigi pangang burung bubut..sadap juga lah,,lapas tu kami mandi di gobion...malam sia ikut diurang tingu tayangan gambar..indahnya NOSTALGIA!!

Yu$ January 3, 2009 at 11:04 PM  

hi illie, hehehe... tatap nopo dot nakawaya ko. Nga kuwoyon po kaaa, soriiii ko makaa'aa. acampin ko dati diti dot moguyut do samurai makaa. koni oi?

RajaKumbang January 4, 2009 at 12:23 AM  

heran plak ko aa..apa ka mo heran yuz!kici ba ni dunia...tp kn selepas terbaca blog ko ni..trus sy ingat kisah2 waktu kami skul tingkatan 4-5 d smk km dulu...ko tau jajal2 ba student time tu...ko tau siapa p'tua dia..hehe tdk akan dilupai En. Mujiman...antara geng2karas dr sabla tandik sy harap dorang ada lawat blog ko ni c M'dwi,j'one ah lupa sda tp ramai laaa...sangat manis kalu di kenang...kenangan yg tdk boleh dilupakan seluar dalam jadi bendera malaysia, curi talur dr dewan makan, curi buku dan baju/seluar sekolah sedekah pd plajar tgkatan 1,2,3 mcm botak chin kunun...hahaha tp tu raja kumbang blum hidup lg waktu tu...

ILLIE January 4, 2009 at 4:25 AM  

yus..adesss...amu oku poh asampin monguyut dot samurai makaa..nga obulih bulih noh boh tuh atarom ih iti "GAMPA" ku marii...

amu oku nonoh lumangad id kg. diti..ogumu noh blog ot maan ku bacaoo..hehehe

nong_Justina T January 4, 2009 at 10:08 PM  

Uiiiiiiiiii....kamu tau ka? Masrah Odis tu kakak ipar saya mari kieobo..Jaga kamu biano,saya kasi tau abang saya...heheheheheeee....

Aiso January 4, 2009 at 11:50 PM  

alamak... teda apa2 bah kami. paling2 masa budak beolok-olok sambil menjelir lidah jak. apa... monodilai kaitu? hehehe.... abisla ni...

nong_Justina T January 7, 2009 at 1:03 AM  

heheheee....intangan po tulun bo.
gurau2 ja bo..jgn amik ati kie. kita ketawa sama2.Paramanis wurus.

About This Blog

My childhood, life, idea, bla bla...

  © Blogger template Cumulus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP